modena

Hjelp og tips om fliser

Fuging av fliser

fuging_alle
Figur 1:
Når limet er herdet påføres fugemasse med gummisparkel eller fugebrett. Påfør massen diagonalt over fugene. Så snart fugemassen er overflatetørr, men fortsatt bearbeidelig, vaskes overflaten med en godt oppvridd svamp som skylles ofte. Pass på at fugene ikke graves ut ved å trykke svampen for hardt mot overflaten.

Figur 2:
Når fugene er faste, men ennå ikke utherdet, poleres overfalten med en rensepute, myk klut, el. liknende til flisene er rene og fugene jevne. Fugene bør ettervannes i et par døgn med våt svamp. Fugeslam på fliser eller i fuger kan vaskes bort med klinkerrens tidligst 2 døgn etter fuging.

Figur 3:
I fuger hvor det kan være bevegelse, og i overganger mellom fliser og andre materialer, skal det fuges med silikon (f.eks. hjørner).

Legge fliser ute?

Det finnes få ting som er vakrere enn flislagte trapper og terrasser. Fliser utendørs gir et eksklusivt preg og vi ser en økende trend i å investere i fliser til uteområdet.

I prosessen ved å velge fliser utendørs mener vi det viktig å foreta en grundig sjekk i forkant. Viktige sjekkpunkter er: kvalitet på flisen (uglasert), grad av sklisikring, dimensjon på flis, konstruksjo og behov for glidesjikt og bevegelsesfuger.
Under finner du viktige punkter som bør tenkes igjennom før jobben igangsettes:

Legging av fliser i våtrom

Viktig å vite

Mange flislegger baderommet for å gjøre det vakrere. Men enda viktigere er at fliser lagt på den rette måten, reduserer muligheten for fuktskader nærmest til null. Modena Fliser har laget en film med en detaljert veiledning når du skal legge fliser i våtrom. Denne kan du få kjøpt i din nærmeste Modena Fliser-butikk. I Norge har vi en Plan- og Bygningslov av 1997 som stiller en del generellle krav for at våtromskonstruksjoner ikke skal kunne skades av fukt – en våtromsnorm. Denne veiledningen bygger i prinsippet på disse krav.

Når man skal fliselegge et bad som har gips i gulv og vegg, og legge varmekabler i gulvet, er det vanlig å bruke sparkelmasse over gipsen.

NB! Legging av fliser i helt nytt hus skal godkjennes av håndverker. Ved rehabilitering kan du godkjenne selv.

Forarbeidet

Begynn med å sjekke at veggene er i vater slik at du kan bearbeide eventuelle ujevnheter. En jevn vegg gir det beste resultatet. Vær svært nøye med at fallet i gulvet mot sluken er riktig. Fallet bør være på minst 1 cm pr. meter.

Primer

Du begynner med å ha primer på veggene, deretter tar du på gulvene. Med primer sperrer du fukt, og både membran og lim hefter bedre. Vær særlig nøye med alle skjøtene.

NB! Primer på gips brukes ufortynnet. På betonggulv blander du i forholdet 1 del primer 2 deler vann.

Deretter utfører du samme operasjon på gulvet og nok en gang minner vi om hvor viktig det er å være nøye i alle skjøtene.

Utstyr: Vater, Modena Fliser Primer og kost.

Sluk

Sjekk at gummipakningen ligger riktig i sluken. Så legger du en slukmansjett over sluken. Skjær så et kryss i slukmansjetten i midten av sluken, sett på klemringen og skru fast.

Utstyr: Sluk og selvklebende slukmansjett, kniv og skrujern

Membran

Membran må påføres alle våtsoner i vegger og hele gulvet. Våtsoner er flatene bak dusj, bad og servant og en ekstra meter til hver side av badekar eller dusj.

Begynn med å legge membran i alle hjørner og skjøter. Deretter legger du en sikkerhetsremse over skjøtene og stryker et nytt lag med membran over før det første laget har fått tørket. Til hjørnene kan du bruke sikkerhetsmansjetter spesielt tilpasset dette. Dekk så våtsonene med membran og legg sikkerhetsduk over veggens våtsoner. Ha minst 2 strøk membran på veggens våtsoner (følg leverandørens anvisning).

Husk at dersom du bruker sparkelmasse, må membran legges oppå sparkelmassen. Når du er ferdig på veggen gjør du samme grundige jobb med 2 strøk membran på gulvet (følg på ny leverandørens anvisning). Nå skal dette stå til tørking i minst 12 timer avhengig av romtemperatur. Fliser kan normalt monteres etter 12–24 timer.

Utstyr: Modena Fliser Membran og kost

Liming av fliser

Bland fliselim med vann i en solid plastbøtte. Vær nøye med å følge riktig blandingsforhold. Dette står beskrevet på posen. Bland bare litt om gangen og sørg for at du har en jevn og fin masse uten klumper. Ikke spar på limet. Ha på et tykt lag slik at du er sikker på at flisene ikke kommer i direkte kontakt med underlaget. Pass på at fliselimet dekker hele baksiden av flisen.

Du stryker limet på med en tannsparkel. Tannsparkler fås med ulik tannbredde. Regelen er at jo mindre flisen er, jo mindre avstand mellom tennene. Det er veldig vanlig å bruke fliser med dimensjoner som 20×20 cm eller 30×30 cm. Bruk da tannsparkel fra 4–8 mm. Når flisene blir enda større bruker du 10 mm tannbredde.

Utstyr: Murerbøtte, Modena Fliser fleksibelt fliselim, vann, mørtelblander, tannsparkel

Ikke begynn i et hjørne

Nesten ingen vegger er nøyaktige på millimeteren. Derfor starter vi alltid fliseleggingen ved å måle oss fram til midten av veggen nederst. Når du har funnet midten av veggen, er det viktig at du bruker et vater og setter en strek fra gulv til tak. Da har du alltid et utgangspunkt å jobbe ut i fra. Gulv kan ha ujevnheter. For å sikre et pent resultat bruker du små pappbiter eller kiler mellom gulv og veggflis slik at du får legge de hele flisene ut fra midten og til hver side. Når du kommer til endene av veggen, måler du bredden på den siste flisen nøyaktig, kutter den i flisekutter og legger den på. Husk på å få mest mulig likt kapp på begge sider. Så fortsetter du på samme måte oppover veggen. I og med at ikke alle vegger er helt rette, blir likevel resultatet helt nøyaktig.

Gulvfliser kan legges i mange mønstre. De kan legges diagonalt eller de kan, som i denne filmen, legges slik at de stemmer med fugene på veggen. Vær spesielt nøye med at hele undersiden av slukristen er fylt med lim. Limet må herdes godt. La det stå i minst 24 timer for sikkerhets skyld.

Utstyr: Modena Fliser fleksibelt fliselim og slukrist

Fuging

Før du lager fugemassen må du lese nøye blandingsforholdet på emballasjen. Ikke bland for mye fugemasse om gangen. Den størkner forholdsvis fort.

Påfør fugemassen med gummisparkel eller et fugebrett.

Utstyr: Solid bøtte, Modena Fliser Universal fugemasse, vann og noe hensiktsmessig å røre med, gummisparkel eller fugebrett

Når fugene er harde, men ikke helt utherdet, vaskes/poleres overflaten med en fuktig svamp helt til flisene er rene og fugene er jevne. Gjør dette arbeidet i flere omganger. For at du ikke skal vaske fugemasse ut av fugene, bør du gå fram på følgende måte: Polér først med runde 8-tallsbevegelser. Pass på å gjøre svampen ren mellom hver gang. Vri svampen godt. Den skal bare være litt fuktig. Er svampen for våt, kan du risikere å vaske ut fugemasse. Under 2-gangs vask/polering fører du svampen på skrå over fugene. Dette gjør du også for å unngå å vaske ut fugemasse.

Utstyr: Svamp og vann eller Washboy

Silikon i hjørner og overganger

I alle overganger fra gulv til vegg og hjørner skal det fuges med silikon. Først legger du på silikonet med en sprøytepistol. Så Dusjer du silikonfugene lett med vann som er tilsatt litt Zalo. Deretter drar du over silikonfugene med en fugepinne eller fugegummi. Til slutt dusjer du om nødvendig litt vann tilsatt Zalo og glatter ut med fingeren.

Utstyr: Modena Fliser våtrom silikon, sprøytepistol, vann tilsatt litt Zalo en liten dusjkanne

Dagen etter at du har fuget går du over alle flatene med en tørr klut eller lignende, for å få vekk de siste restene av fugeslam på flisene.

Det meste kan du gjøre selv, men vi hjelper deg med spesielle utfordringer som for eksempel spesialkutting av fliser til vanskelige hjørner, eller hull av ulike dimensjoner.

Våtrom er mer sårbart enn andre rom i hjemmet. Derfor må du være svært nøye når du skal legge fliser. Ikke nøl med å spørre om råd dersom du er i tvil om noe. Dersom du har behov for at en fagmann skal utføre jobben for deg, har vi en god oversikt over håndverkere med våtromssertifikat.

NB! Dette er kun en veiledning, og Modena Fliser har dermed ikke noe juridisk ansvar for hvordan arbeidet utføres.

Legging av fliser på vegg

For å unngå søl på flislagte gulvflater er det ofte mest praktisk å flislegge veggflatene først. Hovedprinsippet er at flisene fordeles symmetrisk over flatene, fra midten og ut mot kantene.

vegglegging_alleFigur 1:
Merk av loddrett midtlinje på veggen. Fra gulvets laveste punkt måles minimum en flishøyde inkl. fugen, og det monteres en vannrett list som andre flisrekke kan settes på. Benytt loddestokk. For å unngå smal flisstripe mot taket må avstand til tak måles før listen monteres. Start enten med en flisrekke på hver side eller på midten av midtstreken, avhengig av hvilken løsning som gir penest resultat. Unngå smale flisstriper mot hjørnene, eller legg dem der hvor de blir skjult av innredning.

Figur 2:
Limet trekkes ut med den glatte siden av tannsparkel. Viktig! Ikke legg ut mer lim enn at flisene kan monteres før limet skinnherder.

Figur 3:
Tannsiden av sparkelen trekkes gjennom limet. Hold sparkelen i 75-90 graders vinkel.

Figur 4:
Flisene presses inn i limet slik at full limdekning oppnås. Lik fugebredde og vannrett og loddrett montering oppnås ved hjelp av fugesnor eller flisekryss. Fugesnoren fjernes når flislimet er avbundet, kryssene fuges inn.

Figur 5:
Kontroller med jevne mellomrom at flisene har full limdekning ved å vippe av, eller «slakte» en flis.

Figur 6:
Kontroller med loddetokk at fugene er loddrette. Lim som fyller mer enn halve fugedybden må fjernes fortløpende.

ifi.no har flere gode tips til hvordan man selv skal legge flis.

Legging av fliser på gulv

gulvlegging_alleFigur 7:
Marker gulvets to midtlinjer og fordel flisene symmetrisk i forhold til disse, slik at smale flisstriper langs veggene unngås eller blir dekket av inventar. Der det benyttes gulv- og veggfliser med lik størrelse bør fugene flukte. Plasser en rettholdt parallelt med den ene midtlinjen, og legg første flisrekke mot brettet. Monter alltid flisene fra midten og ut mot veggene.

Figur 8:
Limet trekkes ut med den glatte siden av en tannsparkel. Viktig! Ikke legg ut mer lim enn at flisene kan moteres før limet skinnherder.

Figur 9:
Tannsiden av sparkelen trekkes gjennom limet. Hold sparkelen i 75-90 graders vinkel.

Figur 10:
Flisene presses ned ned i limet slik at full limdekning oppnås. Bruk gjerne en gummihammer og slå flisene på plass med lette slag.

Tips!
Kontroller med jevne mellomrom at flisens bakside har full limdekning ved å vippe opp, eller «slakte» en flis.

Kontroller med en rettholdt eller loddestokk at flisene ligger i samme nivå. Lim som fyller mer enn halve fugen må fjernes fortløpende.

ifi.no har flere gode tips til hvordan man selv skal legge flis.

Råd om frostsikre fliser

Gode råd om frostsikre fliser og å få et optimalt frostsikkert gulv:

System for planering av fliser

En korrekt jobb krever den perfekte planering av flisene. Det kan være en utfordring å få godt resultat ved legging av tynne, store eller tunge fliser. Særlig om underlaget er ujevnt. Selv om flisene er perfekt jevne ved legging, kan det, når limet setter seg, oppstå ujevnheter som ødelegger resultatet. Dette problemet kan unngås ved hjelp av flate avstandsstykker som bevarer den perfekte planeringen av flisene. De gjør også at arbeidet går fortere.

Planeringskiler gjør jobben enkel, rask, og flisene vil få en perfekt jevn overflate.

Minstekravet fuge: 2 mm (3/32 “).
Flis tykkelse: min. 3 mm (1/8 “), maks. 12 mm (1/2 “).

Fremgangsmåte

Slik festes støtten:

  1. Etter å ha spredt limet, sett på «klipps» (det hvite festestykket) under flisene og langs alle 4 sider.
  2. Avhengig av størrelsen på flisene, sett ett eller flere «klipps» på hver side av flisen.
  3. Legg ned flisen og bruk en gummihammer.

Slik setter du kilen:

  1. Sett inn kilen i «klipsen». Vær oppmerksom på ikke å presse forbi stoppunktet.
  2. For å gjøre jobben lettere, bruk den spesielle justerbare trekketangen.

Hvordan fjerne klipsene:

Når limet er tørket må den utstikkende delen av støtten fjernes ved å skille den fra «klipsen». Dette kan gjøres med en gummihammer eller med føttene. Slå parallelt med fugen.