modena

Spørsmål og svar

Finnes det forskjellige kvaliteter?

-Fliser blir produsert på 2 forskjellige måter, enten våtpresset eller tørrpresset. Innenfor hver måte inndeles flisene i klasser etter vannopptak.

Norsk Standard (NS) og Europeisk Standard (EN) beskriver denne oppdelingen i detalj.

Vannopptak (sug). Hva anbefales?

-Europanormen sier at <3% vannopptak er frostsikkert, men vi anbefaler med vårt nordlige klima at kun fliser med vannopptak under 0,5% er frostsikre. Dette har de internasjonale leverandørene tatt hensyn til og produserer idag et stort utvalg med vannopptak under 0,5%.

Våtromsnormen krever at flisene skal ha et vannopptak under 6% på gulv og 15% på vegg i dusjen og rundt badekaret. Kravet til under 6% på gulv gjelder hvis du har varmekabler. De fleste fliser vi selger til baderomsgulv har vannopptak på under 3%.

Hvor lett er det å få riper i flisene?

-Alle glasserte fliser leveres i forskjellige farger. Noen er sterke og andre (skarpe farger) tåler mindre. Flisenes glassurstyrke blir oppgitt etter PEI normen. Skalaen går fra 1-5 hvor en er svakest. Skal du ha fliser på gulv hvor det er muligheter for at det kan forekomme sand eller andre ripende artikler, bør fliser med glassur PEI 3 til PEI 5 velges.
I private baderom går det fint med PEI 3, mens f.eks en restaurant bør velge PEI 5. På en kjøkkenbenk bør du velge fliser med minimum PEI 3.

Kan en legge fliser ute? Tåler de frost?

-Ja en kan legge fliser ute, det blir vanligere og vanligere og bekle trapper og terasser med fliser. Når en bestemmer seg for å legge fliser ute bør en sjekke vannopptaket i flisene.
I det nordiske klimaet er det kun fliser med vannopptak under 0,5% som er frostsikre. I hver katalog står det oppført hvor mye vannoppsug flisene har, så husk å sjekk dette. Les våre 10 punkter du bør huske på når du legger fliser ute.

Hva er en sklisikker flis?

Forskriftene stiller krav til at gulv skal ha tilstrekkelig sklisikkerhet så ikke fall eller uhell oppstår. Fliser benyttes både i barfotområder og i industri og næringsbygg hvor det er både vann og væskesøl.

Alle sklisikre fliser er testet og delt opp i klasser, alt etter grad av sklisikkerhet.

Vi har noe som heter barfottesten som gjelder i f.eks baderom, svømmebassenger etc. Her er det delt opp i A-B eller C.

A= Barfotområder (tørre), omkledningsrom
B= Barfotområder som dusjer,gulv rundt basseng
C= Trapper som fører ned i vann,skrå bassengkanter

Vi har også en test som viser sklisikkerheten med fottøy R9 til R13.

Eksempler på bruksområder:

R9 = Inngangspartier, trapper, spiserom, restaurant,kantiner og butikkarealer
R10= Kjøttutsalg (pakket vare),verkstedhaller
R11= Vaskerier, kjølerom for pakket vare, varemottak for kjøtt og fisk,kjøttustalg (upakket vare) bakeri.
R12= Sykehuskjøkken, kjølerom (upakket vare), fiskeutsalg, bakeri (brukes mye fett), meieri etc
R13= Slakteri, Pølsemakeri, Raffinering av matolje etc.

I tillegg trenger noen arealer fliser som gir rom for drenering under skoene. Det vises i den tekniske beskrivelsen av disse flisene som V4 til V10. Det finnes spesielle fliser som har en spesiell overflate for å være sklisikre i f.eks slaketerier etc.

Det er alltid en avveing mellom grad av sklisikkerhet og mulighet for grei rengjøring. Normalt vil høy sklisikkerhetsklasse gi mer arbeid med rengjøringen.

Hvilken fliselim skal jeg velge? Hvorfor finnes det forskjellige typer fliselim?

Nesten alt limen vi selger er en fleksibel sementbasert lim for gulv og vegg. Den kan brukes på gulv med varme i, inne og ute, i basseng og på fasader.
Det finnes imidlertid gulver og vegger som krever en helt spesiell limtype. Det kan være ønske om en hurtigherdende, storformatfliser, betong med alder på kun 1mnd, krav om god kjemikalieresistens eller må tåle spesielle syrer. Derfor fører vi forskjellige limtyper og har du spesielle behov kan vi gi deg den rette fliselimen.

Bør hele badet flislegges?

Våtromsnormen krever fliser på hele gulvet og 10 cm sokkel opp på vegg, over/under og rundt på vasken, i dusjen og der som badekaret står, samt 1 meter på begge sider og opp til taket.
Dette er området som våtromsnormen kaller badets våtsone. Resten av badet beskrives som tørrsone og andre materialer kan brukes. Fliser er det eneste overflatematerialet som tåler vann over tid, så vi anbefaler at hele badet flislegges.

Hva er våtromsnormen?

Byggebransjens våtromsnorm ble etablert for over 5 år siden, som et viktig vannforebyggende tiltak. Ønske var selvfølgelig å få langt bedre våtrom, og reduksjon i antall vannskader.
Vi anbefaler alle å følge våtromsnormen ved valg av fliser og legging av membran, ved bygging av nytt baderom, totalrenovering eller ved oppussing. Gamle sluker og rør bør også skiftes, for det er her de fleste vannskader forekommer.