Systemgulv – egnet for alle underlag

Enten du skal legge fliser, skifer eller lage deg en ny terrasse i tre, kommer du ikke unna at du må ha litt kompetanse for å få de til. Og ikke minst – du får en god del jobb med grunnarbeid og fundamentering.

Heldigvis det finnes også løsninger som passer for dem som ikke kan eller ikke vil drive med så mye grunnarbeid. Da snakker vi om det som kalles for systemgulv – utendørs flisgulv uten så mye som en bøtte med betong eller en murerskje med flislim. Systemgulvet består kort fortalt av to elementer:

  • 2 cm. tykke flisheller
  • Pidestaller av hardplast som flishellene legges oppå og låses fast i.

En av de store fordelene med å velge systemgulv er at det nær sagt er fritt for grunnarbeid. Pidestallene kan eksempelvis settes på:

  • Treterrasser og balkonger,
  • Eksisterende betongplattinger eller hellelagte plattinger. Er underlaget litt ujevnt kan du slipe det jevnt med en vinkelsliper akkurat der pidestallene skal stå.

Vi kan på sett og vis si at du utnytter grunnarbeidet som allerede er gjort og bygger en helt ny platting på toppen. Altså trenger du å tenke på verken graving, støping, komprimering av pukk eller andre ting som typisk må til når du skal flislegge eller legge skifer. Der er ganske enkelt en problemløser og quick-fix som gir deg spell ny platting på en enkel måte. At det er en vedlikeholdsvennlig løsning er heller ikke å forakte for de fleste. Ei heller at det er svært konkurransedyktig på pris sammenliknet med tradisjonelle fliser.

Det eneste du skal passe på er at underlaget er fast og stabilt. Skal du for eksempel montere systemgulv på en eldre, hellelagt platting, bør du sjekke at hellene ikke ligger og vipper. Vurderer du montering på en takterrasse med membran, må du sjekke hva som ligger under membranen. Er det brukt myk isolasjon kan du ikke uten videre montere et systemgulv ettersom isolasjonen ikke er stabil nok. Vi anbefaler at du tar kontakt med produsenten av isolasjonen for å diskutere mulige løsninger i slike tilfeller.

Skal du montere systemgulv på en eksisterende treterrasse er det viktig å være klar over følgende:

  • Senteravstanden på bjelkene kan maksimalt være 60 centimeter og pidestallene bør settes rett over bjelkene for å få best mulig stabilitet
  • Terrassen må tåle en ekstra vektbelastning på 50 kg. per kvadratmeter

Overlegen fleksibilitet

De ulike typene pidestaller gjør et systemgulv utrolig fleksibelt. De finnes i faste og justerbare størrelser, men også i varianter som både er justerbare og som kan kompensere for opptil 5 % fall i underlaget. Sistnevnte pidestall er mest fleksibel og den de fleste velger å bruke.

De laveste pidestallene bygger ikke mer enn 8 mm. og betyr at det ferdige utegulvet ikke trenger å bygge mer enn tykkelsen på et standard terrassebord. I andre enden av skalaen finner vi pidestaller som kan justeres helt opp til 550 mm. høyde. Innimellom disse finnes en hel rekke ulike høyder og justeringsmuligheter som gjør det mulig å få til det meste. Flishellene kan dessuten legges direkte i sand/grus, limes til betong eller legges i gress.

Dermed får du altså en rekke muligheter:

  • lage eller utjevne nivåforskjeller,
  • få et flatt gulv der det er litt helling
  • lage et enhetlig utegulv der det i dag er en blanding av ulike materialer og overflater
  • lage hageganger og stier i samme materiale som plattingen

Les mer her om legging i gress og sand/grus