Bli kjent med interiørdesigner Nina Hamilton Totland

Hun får sorgreaksjon når prosjektet er ferdig

Nina Hamilton Totland (48) jobber så tett med kundene sine at hun kjenner på en sorg når jobben er gjort.

– Det er alltid tungt å ta farvel med menneskene og boligen man har jobbet med. Ofte strekker et interiørprosjekt seg over ett år eller mer, og man har lagt hjerte og sjel i å skape noe unikt og vakkert sammen med kunden. Du forlater en bit av deg selv, sier den renommerte interiørdesigneren fra Bergen.

Interiørarkitekt Nina Hamilton Totland (48) er farget av sin oppvekst i USA og svak for klassisk stil ispedd en touch modernisme.

Det er bare halvannet år siden Nina Hamilton Totland startet opp sitt eget interiørkonsulent-byrå i Bergen. Likevel har hun rukket å profilere seg som en stilsikker og spennende aktør i bransjen. Hun har innredet alt fra eksklusive næringslokaler med håndsnekrede møbler og interiør i eik og valnøtt til hovedkvarter for oppstartsbedrifter der all innredning kommer fra resirkulerte bygningsmaterialer.

Akkurat nå er hun i full gang med å gi innvendig form og farge til et knippe eksklusive nye boliger i leilighetsprosjektet Skjoldnes ved idylliske Nordnesvannet utenfor Bergen.

– Skjoldnes er et meget spennende boligprosjekt hvor utbygger har lagt til rette for stor valgfrihet. Folk kan gjøre sine egne interiørvalg, slik at ingen leiligheter blir like.

Som interiørarkitekter får vi mulighet til å vise oss på vårt aller beste. Det er forfriskende, sier Nina fornøyd.

Leilighetsprosjekt Skjoldnes: Gulv i stue og gang belagt med massive 1X1 meters fliser i kalkstein. Ment for å vare.

Leilighetsprosjekt Skjoldnes: Håndmalt tapet fra Kit Miles, barstol fra Gubi og kjøkkeninnredning fra Kvanum i sort eik.

Leilighetprosjekt Skjoldnes: Nina er glad i sterke farger og kontraster. Håndmalt tapet fra Kit Miles, benkeplate fra Corian og Pink Gubi Beetle barstol

Fra luksus-liv på East Hampton
Hun har visst at hun skal jobbe med interiør og design siden hun var barn. Inspirasjonen fikk hun i fasjonable East Hampton utenfor New York, med sine herskaplige villaer, idylliske landsbyer og langstrakte strender ut mot Atlanterhavet. Her er det stil og diskret luksus for alle pengene.

– Jeg er født og oppvokst i USA. Som barn tilbrakte jeg somrene i bestefars landsted i East Hampton. Min onkel drev med rehabilitering av luksusvillaer på Long Island og jeg fikk bli med ham på jobb. Det var så mye vakkert å se. Det formet nok både interessen min for interiør og mine smakspreferanser. Jeg er svak for klassisk eleganse ispedd en touch med modernisme, medgir Nina.

Dermed ble veien kort til studier i økonomi og kunsthistorie ved universitetet i Vermont, med påfølgende opphold på London School of Design. I dag bor hun i en vakker, hvitkalket villa utenfor Bergen sammen med mann, tre sønner og en sort labrador. Herfra driver hun også sitt enmannsbyrå.

Leilighetsprosjekt Skjoldnes: Badet har 40X40 marmorflis fra Modena på gulvet og florlette vindusgardiner fra JAB Cleo.

Kaffe og inspirasjon

– Det er travle dager, men jeg liker å ha det travelt. Dagen begynner grytidlig, med en kopp rykende varm kaffe ved frokostbordet. Jeg setter av en times tid til å lese meg opp på faglitteratur, så er jeg klar for å møte dagen og alle kundeavtalene.

For Nina er møtet med kundene det aller mest givende i jobben. Mange har en formening om hva de liker, men trenger litt veiledning for å komme fram til riktig løsning. Ninas metode er å bli best mulig kjent med kunden sin.

– Jeg forsøker å lytte mer enn jeg snakker. Det er kunden som skal sitte i førersetet. Min jobb er å tolke kundens ønsker og preferanser best mulig. Vi utvikler konseptboard og ser på materialer, lamper og farger – sammen finner vi de gode løsningene.

Nina er glad i flis fordi det er et materiale som har så mange muligheter og bruksområder.

– Jeg er veldig begeistret over ekte naturprodukter og søker derfor ofte mot materialer som limestone og kalkstein. Dette gir en unikhet som jeg kan designe løsninger rundt. Funksjon er alltid min prioritet så det er ikke alltid ekte stein passer for alle på grunn av vedlikehold og pris. Derfor er Modena sin «Grande Marble Look» og «Mystone Gris du Gent» et par av mine favoritter, sier Nina.

Hun trekker fram et par andre trendy flisprodukter hun har falt for:

– Håndlagde flis i 10×10 cm i brune og rosa toner, eller porcelain med kopi av marmormønster. Trender skifter fort, men dette er absolutt «in» nå.

Nina hadde ansvar for innredning av Metime Spa i Bergen og ønsket å skape en organisk og levende atmosfære. Tapeten heter «Botany Banana» og speilet er fra Ikea.

Interiørdetalj i Metime Spa: Veggflisene er Marazzi Grande Marble Look fra Modena. Veggmaling fra Farrow&Ball. Veggstativ og innredning er håndlaget fra møbelsnekkeri, mens lampe er fra Ikea.

Skattejakt
Et absolutt høydepunkt er når Nina drar ut for å finne de riktige produktene.

– Det er som å dra på skattejakt. Du vet aldri hva som dukker opp, og noen ganger treffer du gull. Spenningen er stor når jeg skal vise fram det jeg har funnet til kunden. Man leser fort på ansiktsuttrykket om man har truffet blink, ler Nina.

Hun dømmer aldri kundens stil og vil ikke snakke om «god» eller «dårlig» smak. Det er en personlig greie. Hun liker kunder som utforsker og utfordrer sin egen smak, og trives mindre med dem som slavisk følger trender.

­ – Man må våge litt, og bringe farge og variasjon inn i livet og omgivelsene, sier Nina og avslører hva hun har på sin egen bucket list:

– Å kjøpe et gammelt og slitt herskapshus langt ute på den franske landsbygda. Det skal jeg bruke årevis på å pusse opp og innrede – i gammel stil og med et touch av modernisme.

Alle foto: Tove Lise Mossestad