Oslo Design Fair 2021: Vera & Kytes vågale fargerevolusjon på badet

– Slipp fargene på badet fri, det gir deg ny energi, sier Åshild Kyte i det prisbelønte designerfirmaet Vera & Kyte.

Foto: Bent René Synnevåg

  • Vera & Kyte er et prisbelønnet norsk designstudio bestående av Vera Kleppe og Åshild Kyte
  • Startet opp i 2013 i Bergen og regnes som et av landets friskeste tilskudd til designbransjen
  • Omfavner både møbel, produkt, interiør og romdesign. Har vunnet priser for design av både møbler og interiørartikler
  • Henter inspirasjon fra kunst, arkitektur, film og mennesker med engasjement og drivkraft
  • Får også gode ideer av å se ut gjennom studiovinduene på Verftet på innseilingen til Bergen

Sammen med makkeren sin, Vera Kleppe, står hun ansvarlig for historiens mest fargerike tendensutstilling under årets utgave av Oslo Design Fair, som ble avviklet digitalt. Stikkord er sterke fargekombinasjoner, spenstige kontraster og kreative grep med materialer og interiør.

Sentralt i utstillingen er et bad med fliskombinasjoner i grønt og blått fra Modena, buede former i dusjsnisje og fargesterke kombinasjoner på vegg, med brystning i flis og malt veggflate.

– Det var utrolig artig å slå seg løs med fargepaletten. En utstilling gir mulighet for å dra det litt lenger. For de som sverger til mer nøytrale farger, vil nok dette være «too much». Men man trenger ikke hele fargepaletten. I stedet kan man ta fram noen elementer for å gi rommet energi og særpreg, sier Åshild.

Vi har benyttet kvalitetsfliser fra Winckelmans, som kommer i vidunderlige fargekombinasjoner og en rekke størrelser og former.

Fargesterkt varemerke

Spenstig bruk av farger er en del av identiteten til de to Bergen-designerne. Mer enn de fleste kolleger våger de å bruke mange farger. Åshild  og Vera var nyutdannede interiørarkitekter og møbel- og produktdesignere ved fakultet for Kunst, Musikk og Design ved UIB i 2013. De besluttet å etablere sitt eget designstudio på Verftet, og har siden fanget oppmerksomheten til flere internasjonale produsenter.

– Vi har en åpen og eksperimenterende tilnærming til interiør og design.  Mangfoldet viser det som for oss er det mest spennende med å være designer; å skape nye løsninger og uttrykk, sier Åshild.

Buet dusj er tilbake, den gir en helt egen lun følelse.

Benken er flislagt og kan derfor skreddersys helt.

Forfriskende

Inspirasjonen til det spenstige baderommet på årets Oslo Design Fair kan ha kommet fra innseilingen til Bergen, som de to designerne i  Vera & Kyte har utsikt til fra studioet sitt på Verftet. Sjøens skiftende farger eller formene på et skip som seiler innover, kan sette kreativiteten deres i sving.

– Målet vårt var å skape et drømmebad; et baderom som skaper ro, men som også utstråler friskhet og energi. Badet har et stramt design, med grafiske linjer og en buet dusjalkove. Vaskeservant er tilpasset badet og kledt med mosaikkfliser. Vi har benyttet kvalitetsfliser fra Winckelmans, som kommer i vidunderlige fargekombinasjoner og en rekke størrelser og former.

Se produktserien Winckelmans her.

Med et rikt utvalg av flisstørrelser, samt  hjørnefliser og kantfliser, er mulighetene mange til å forme sitt eget personlige bad. Man kan flislegge servant, benk, hyller og innfelte nisjer, og på den måten få et skreddersydd, personlig og helhetlig baderom. Slike plassbygde innredningsløsninger åpner for å tilpasse ønsker og behov, og bidra til å gi badet en unik karakter, ifølge Åshild.

– Flis kommer i utallige størrelser, former og teksturer.  Man kan leke med mønstre, fargekombinasjoner og kontraster mellom både flis og fugemasse. Mulighetene er uendelige, sier Åshild.

I forbindelsen med Oslo Design Fair i år, var vi så uheldig at det ble lockdown i Oslo og messen måtte derfor gå helt digitalt. Det er laget en film av messens innhold som du kan se her.

Utstillingen er designet av Vera & Kyte og kuratert og stylet av Kirsten Visdal.
Foto: Tharaldsen, Modena