Legg skifer som en murmester – tips fra murermester Morten Ramsdal

Når det kommer til å velge og legge skifer, er det få som kan det bedre enn murmester Morten Ramsdal. Med år i bransjen har Morten perfeksjonert kunsten å velge riktig skifer for ethvert prosjekt og miljø. Her deler han noen verdifulle tips som sikrer at skiferleggingen ikke bare ser fantastisk ut, men varer nesten evig.  

Tenk på bruksområdet og omgivelsene 

Før du velger skifer, tenk nøye gjennom hvor og hvordan den skal brukes. Områdets funksjon og omgivende landskap spiller en stor rolle i valg av stein. For eksempel, mørk skifer kan se tiltalende ut, men den er mindre egnet for områder som får mye sollys – den kan bli ubehagelig varm. Velg en farge og tekstur som harmoniserer med omgivelsene for et mer naturlig resultat.  

Fordelene med norsk skifer 

Norsk skifer er ikke bare vakker, den er også utrolig holdbar og bestandig mot norske værforhold. En stor fordel med å velge norsk skifer er tilgjengeligheten. Skulle du trenge mer av samme type år senere, er det høy sannsynlighet for at du får tak i nøyaktig samme stein fra norske steinbrudd. Dette gjør norsk skifer til et fremragende valg for langsiktige prosjekter. 

Bilde av murmester Morten Ramsdal

Skiferens holdbarhet og sikkerhet 

Skifer er kjent for sin lang levetid og er derfor ideell for trapper og gangområder. Velger du riktig type, får du en overflate som er sklisikker i nesten all slags vær, noe som gjør det til et sikkert valg for både private og offentlige rom. 

Bærekraftig valg 

Ved å velge norsk skifer, støtter du også bærekraftig utvinning. Steinen er tilpasset det norske klimaet, noe som betyr lavere transportkostnader og mindre miljøbelastning. 

Viktige leggetips 

For å unngå at skifer løsner fra underlaget, anbefaler Ramsdal alltid dobbelliming for utvendig bruk. Dette sikrer at det ikke er noen hulrom bak steinen. Husk også å legge membran når du limer skifer på betong for å forhindre utslag fra betongen som kan skade skiferen over tid.  

Tilpasning av skifer 

Når det kommer til bruddskifer, ta deg god tid til å tilpasse hver stein før du legger dem. Dette kan kreve spesialverktøy avhengig av skifertypen, så en vinkelsliper kan være nødvendig for noen typer. Sørg for å få veiledning fra din forhandler for å velge riktig type skifer og tilhørende verktøy for ditt prosjekt. 

Morten Ramsdal’s ekspertise og tips sikrer at ditt skiferprosjekt ikke bare blir visuelt tiltalende, men også en holdbar og funksjonell del av ditt hjem eller landskap for kommende generasjoner. Besøk nærmeste Modenabutikk og ta det første steget mot et vakkert og holdbart skiferprosjekt.

Les mer om vår artikkel om levende uterom med skifer og naturstein.

  • Oppdal uteflis saget 30cm i fallende lengder 10-20mm tykkelse

    Sortering spesielt godt egnet utendørs med fast bredde. Alle fire kanter er saget. Den gir et unikt uttrykk med meget høy slitestyrke, i tillegg til at den er sklisikker. Det er ingen krav til sortering av denne produkttypen, og man må påregne at enkelte fliser har grovere overflater og uttrykk enn vanlig. Størrelse 30 cm bredde i fallende lengder. Tykkelse 10-20mm. Produkt brukt på vegg er Oppdal Ren Murstein. Denne leveres i flere størrelser. Ta kontakt for pris forespørsel.
  • Kampanje

    Modena Skifer og Naturstein Impregnering 0,5 L

    Olje- og vannavvisende impregnering til betong, marmor og naturstein etc. Inn- og utvendig. Beskytter mur- og natursteinsfasader mot frostspreng. Diffusjonsåpen. Kan med fordel benyttes som impregnering til fliser og fuger. Produktet er olje- og vannavvisende og har unike fordeler til bad. Fett og såperester avvises og medvirker dessuten til at kalk og humus ikke fester til underlaget. Lettere rengjøring. Enkel å påføre med rulle, pensel eller lavtrykkssprøyte og danner ingen hinne på underlaget. Dermed unngås fargeforskjell ved impregneringsoverganger. Kan benyttes på følgende: betong og fasader/ betongelementer/ naturstein, marmor, travertin, granitt/ fliser og klinker/ flisefuger og klinkerfuger/ keramikk og fasadekeramikk/ sålbenker (betong/skifer).