4 gode grunner til å investere i ny vedovn 

Nordmenn brenner for kosekvelder med fyr i ovnen, god mat og noe godt i glasset. Nå er det flere argumenter enn noen gang for å investere i en ny, moderne vedovn. Her er de viktigste.

 

  1. Penger å spare 

Oppvarming utgjør hovedtyngden av energiforbruket i hus og hjem. Med rekordhøye strømpriser har det blitt svært dyrt å fyre med strøm. Selv oppvarming med effektive varmepumper blir fort dyrere enn vedfyring når prisen per kilowattime runder to kroner eller mer. Nå sparer du penger på å fyre med ved. Kjøper du inn ved i 1000 liters sekker, betaler du kun rett over én krone per kWh.  

Gamle ovner utnytter rundt 40% av energien i vedkubbene, mens moderne rentbrennende ovner utnytter over 80%. Har du en gammel ovn og skifter til en ny vil du kun trenge halvparten av ved volumet for å oppnå samme varme 

  1. Miljøvennlig 

Vedfyring kan være både trivelig og miljøvennlig. For å oppnå best mulig effekt er det viktig at du fyrer riktig. Da oppnår du mer varme og mindre utslipp. Bruk tørr ved, ha tilstrekkelig trekk på ildstedet og tenn bålet fra toppen med tennbriketter. Så er det selvsagt viktig å ha en rentbrennende ovn installert.  

  1. Pynter opp stua 

Nye vedovner og peisinnsatser er ikke bare energiøkonomiske; de er i tillegg et møbel som gir stua et løft. Den skandinaviske stilen som fremdeles dominerer markedet, er minimalisisk, stramt og elegant.  Store glassflater gjør at du kan beundre flammene fra flere vinkler.  

Med peisinnsats har du store muligheter. Fargene er tilbake for fullt, og dersom du vil at peisen skal gli sømløst inn i resten av interiøret, kan du male den i samme farge som resten av rommet. Du kan også gjøre peisen til et fokuspunkt ved å velge farger med maling eller kle peisen med fliser. Det er ditt valg.  

Peisinnsats kan også brukes som romdeler. En peis trenger ikke å være plassert langs en vegg eller i et hjørne. Mange moderne boliger har åpen planløsning. Da er peisen en super måte å dele opp for eksempel stue og kjøkken på, samtidig som du får glede av flammene, uansett hvor i rommet du befinner deg. 

  1. Sikkert og stemningsfullt 

Med en god vedovn eller peisinnsats, har du det godt og varmt i stua – også om strømmen skulle gå. Ved fyring er en sikker varmekilde, som i tillegg gir deg masse kos, hygge og varme «følelser».