Alt du trenger å vite – ekte eller keramisk kalkstein

Kalkstein er en sedimentær bergart som dannes over tusenvis av år. Når marine organismer som koraller og poredyr dør blir de liggende på havbunnen og alle bløte deler brytes ned. De harde skallene som blir igjen, blir begravet i havbunnen og over svært lang tid blir de dekket av stadig nye lag med sand og leire. Da blir trykket så stort at lagene presses/sementeres sammen. I lagene med sand og leire dannes skifer og sandstein, mens de harde skallene fra koraller og poredyr blir til kalkstein.

Kalksteinsbrudd

Når kalkstein utvinnes, skjer det imidlertid på tørt land. Det henger sammen med at områder som tidligere har ligget under vann har kommet opp i dagen på grunn av landheving og erosjon. I Norge finnes det forekomster av kalkstein i det såkalte Oslo-feltet, som strekker seg fra Langesund til Brumunddal.

Kalkstein har blitt brukt som byggemateriale i lang tid, og to kjente bygg der materialet er brukt er Nationaltheatret og Nasjonalgalleriet i Oslo. Marmor, som også er mye brukt i bygninger, er forresten også kalkstein i utgangspunktet. Forskjellen mellom ren kalkstein og marmor er at marmor har gjennomgått såkalt metamorfose, som vil si at endringer i temperatur og trykk gjør mineralene ustabile og fører til endring i krystallstruktur og dannelse av nye mineraler.

Se noen utvalgte serier her

 • Carácter

  Flott serie inspirert av naturstein i gylne fargetoner. Karakteristisk mønster med fragmenter i forskjellige former, størrelser og farger. Minimalistisk og delikat serie som er tidløs og helt perfekt i dagens trendbilde.
 • Calcario Dourado

  Calcario Dourado er en ekte portugisisk lys beige kalkstein med en kompakt og ensartet basisfarge. Steinen består av ulike mineraler og fossiler vilkårlig fordelt i overflaten av steinen. Dette gjør at hver eneste flis er helt unik og man får et spill og variasjon som er helt unikt for ditt bad.
 • Salg!

  Pro Limestone

  Pro Limestone, rått og autentisk. Modenas egen design av kalkstein med små og store skallfragmenter fra marine organismer. I et utvalg med både kalde og varme fargetoner. Har opptil 96 forskjellige grafiske variasjoner i serien for å skape et mest mulig naturtro resultat, noe som tilsvarer ca 17m2 uten gjentagelse i mønsteret på flisen.
 • Mystone Limestone

  Trendy serie inspirert av kalkstein. Serien har naturlige og duse jordfarger med kalksteinens karakteristiske mønster. Kombinasjonen vil skape en beroligende spa følelse på ditt bad. I motsetning til ekte kalkstein, trenger ikke denne serien impregnering.

Ekte eller keramisk kalkstein?

Vil du ha kalkstein i boligen, er det mest nærliggende å tenke i retning av kalksteinsfliser og det er både mulig velge mellom ekte kalkstein og keramiske kalksteinsfliser. Uansett hva du velger får du fliser med varme og duse jordfarger.

Velger du ekte kalkstein får du et 100 % naturprodukt der hver eneste flis er helt unik.

Ekte kalkstein er svært holdbart over tid, men du må regne med noe vedlikehold for å at den skal holde seg pen. I dusjsonen er det eksempelvis viktig å skylle bort såpe og sjampo hver gang du har dusjet. Ellers kan du risikere skader på flisene, spesielt rundt sluket der vann ofte blir liggende. I likhet med andre typer naturstein, er også ekte kalkstein porøs og kan fort bli misfarget av fuktighet eller andre typer søl. Derfor er det svært viktig å impregnere både fuger og fliser før flisene tar i bruk og med jevne mellomrom etter de er tatt i bruk.

Er du ute etter uttrykket til kalkstein, men ikke er så interessert i vedlikeholdet, er keramisk kalkstein et godt valg. Denne typen fliser lages på samme måte som andre keramiske fliser, og betyr altså at mønsteret på fremsiden er en kalksteinsgjengivelse. Hos Modena har vi flere typer keramisk kalkstein som er svært naturtro. Det inkluderer også varianter der du kan se fossiler og skallfragmenter fra marine organismer i overflaten. Hvis du vil ha et roligere, mer dempet uttrykk, har vi også keramisk kalkstein uten skallfragmenter og fossiler.

Vil du vite mer om hvilke muligheter som finnes innen ekte og keramisk kalkstein, er du velkommen til oss i Modena. Våre fagfolk hjelper deg gjerne med produktvalg og spørsmål du måtte ha.

Marazzi Mystone Limestone

Pro Limestone

Marazzi Caracter