Arkitekter som vet hvor skapet bør stå

De tre medarbeiderne i Dyvik & Fasting Arkitekter slipper ikke taket på et boligprosjekt før sofaen og spisebordet har funnet sin plass. 

 

– Alt henger sammen med alt. Boligens utforming utvendig og innvendig skal samspille med naturen omkring og behovene til de som skal bo der. Vi er opptatt av at rommene og flatene blir utnyttet best mulig og da er det viktig å vite hvor skapet bør stå, sier arkitekt-kollegene Bjørn Dyvik (40) og Ole Henrik Hiorth (38).  

Sammen med arkitekt Helene Aamlid Cola (29) utgjør de Oslo-firmaet Dyvik & Fasting Arkitekter. Med sin internasjonale bakgrunn og åpne tilnærming til arkitektur, er de en fargerik representant i landets arkitektbransje. De kjennetegnes av en originalitet og kreativitet som har resultert i fornøyde kunder og mange nye oppdrag.

– Fornøyde kunder er den beste markedsføringen man kan få, sier Bjørn.

Arkitektkontoret har funnet oppskriften på et vellykket boligprosjekt. For dem handler det om å være tett på kunden hele veien, fra de første skissene lander på tegnebrettet til boligen står ferdig, med møbler og det hele. Utgangspunktet vil alltid være tomtens muligheter og begrensninger, og kundens ønsker og behov i forhold til boligen.

– Det er kundens ønsker som står i fokus. Vår jobb er å hjelpe kunden å velge de løsningene som tjener dem best. Vi er en sparringspartner, sier Ole Henrik.

Fakta

  • Dyvik & Fasting Arkitekter holder til i Oslo og ble etablert i 2013.

  • Fokus på arkitektur og byutvikling i alle skalaer og funksjoner

  • Ansatte med utdannelse og praksis fra England, Danmark, USA, Belgia og Norge

  • Jobber blant annet med boliger, hytter, næring og reguleringsplaner.

  • Arbeider tett med andre fag og foretak på prosjektledelse, utførelse, ingeniørtekniske fag og kostnadsberegning

 

Foto J. Tharaldsen

Begeistret kunde

Nylig avleverte det lille arkitektfirmaet en ny bolig på Ringerike til nok en fornøyd kunde. Se enebolig  En smal, men langstrakt tomt midt i kornkammeret på Ringerike, omgitt av vide jorder og skog, har fått en bolig som glir perfekt inn i miljøet, med sine rolige flater, rene linjer og langstrakte form. Sprang og nisjer i fasadene skaper romlige kvaliteter som forbinder og forsterker forholdet mellom det utvendige og det innvendige. Store glassflater gir utsyn, dagslys og god kontakt med omkringliggende natur og landskap.

Kunden valgte Dyvik & Fasting Arkitekter etter å ha sett hvordan de løste utformingen av ei 60 kvadratmeter stor hytte ved Damtjern beliggende høyt over Ringerikes åkerlandskap. Se hytte

– De ble inspirert av de arkitektoniske grepene vi gjorde med hytta for å utnytte tomtens kvaliteter maksimalt. Det føler jeg vi har fått til også med denne eneboligen, sier Bjørn.

Tre, betong og flis

Utbyggernes utgangspunkt var at de ville ha en enebolig i massivtre. De ønsket maksimal utnyttelse av en utbyggingsflate som kun var på 160 kvadratmeter. Boligen skulle samspille med omgivelsene og ha lune og gode uterom. Løsningen ble en langstrakt, funksjonell bolig med store vindusflater og en konstruksjon som binder sammen garasje, uterom og bolig under felles tak.

– Dette grepet gjør at boligen virker større enn den er. Romfølelsen øker, fordi uterommene oppleves som en forlengelse av innerommene, sier Bjørn.

Valget av materialer har også bidratt til bedre romfølelse. Tre materialtyper går igjen i hele boligen; tre, betong og flis. Veggflater veksler mellom spiletre og massivtre, mens gulvene i stue, soverom, kjøkken og entré er i slipt betong. Husets to bad har flis på gulv og vegg.

– Vi er tilhengere av å bruke så få materialer som mulig, det tilfører interiøret en ro og en renhet som gjør at hvert enkelt materiale kommer bedre fram.

Fliser fra Modena

Husets to bad har fått keramiske fliser med «steinlook» fra Modena. Se fliser De er i storformat, med  struktur som blir ekstra synlig i lyset som flommer ned fra innfelte nisjer i taket. Det er brukt samme flistype både på gulv og vegg, mens taket har spiler i tre.

– Bruken av samme flis både på gulv og vegg skaper helhet og fremhever taket som i dette tilfellet er et viktig element, sier arkitektene.

Fliser er alltid med når Dyvik & Fasting Arkitekter planlegger innredning. Det løfter opplevd kvalitet og tilfører spennende kontraster.

– Fliser er et tidløst materiale som skaper et inntrykk av soliditet. De kommer i utallige varianter og gir rom for å leke med form og farge. Flis kan man bruke nesten overalt, og man kan få fram spennende kontraster eller et helhetlige utrykk, sier Bjørn.

Elsker flotte bygg og glade kunder

Arkitektene jobber til daglig både med næringsbygg, leilighetsbygg og byutviklingsprosjekter. Men å tegne hytter og boliger for privatfolk ligger deres hjerte aller nærmest. Det bringer dem tett på menneskene de jobber for.

– Det er et stort ansvar og et privilegium å være med og forme det som er mange menneskers viktigste og største investering. For å skape gode og funksjonelle hjem og fritidsboliger, må man bli godt kjent med kundene og deres behov. Vi jobber så tett og over så lang tid at kundeforholdet fra tid til annen utvikler seg til varige vennskap, forteller Bjørn og legger til:

– Det er utrolig givende å oppleve at noe vi har vært med å skape, bringer glede og trivsel hos familier. Da kan det bli vemodig å ta farvel med både kunde og prosjekt.

Bjørn Dyvik (40), Daglig leder, Arkitekt MNAL
Master i arkitektur fra Kunstakademiets Arkitektskole i København og University of California, Berkeley 2008. Praksis fra David Chipperfield Architects, London, Emergent Architecture, Los Angeles og div.A arkitekter, Oslo.

Ole Henrik Hiorth (38), Faglig leder, Arkitekt MNAL
Master i arkitektur fra NTNU og Technische Universität Wien. Praksis fra dmvA architecten, Mechelen og div.A arkitekter, Oslo.

Helene Aamlid Cola (29), Arkitekt MNAL
Master i arkitektur fra AHO, Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo, og Bachelor i Økonomi og Administrasjon fra Handelshøyskolen BI, Oslo. Praksis fra Studio LON, Oslo, og Statsbygg.