Hagedesignerens tips til å lykkes med uterommet

Christoffer Vårdal (30) fra Tønsberg, er hagedesigner og anleggsgartner. Han gir oss noen gode råd på veien for å lykkes med uterommet.

– Bygger du hagen riktig kommer du til å bruke den mye mer. Designes den for bruk vil du bare ut så fort sola titter frem. Det er ofte ikke så mye som skal til. Det er lett å bli bitt av basillen, sier Vårdal.

Anleggsgartner og hagedesigner Christoffer Vårdal

Bygg etter solforholdene

En liten sone i morgensola for frokost. Den er ofte ikke brukt av mange samtidig.  Derimot vær rausere med plassen i ettermiddagssola. Det er ofte da en trenger større sosiale soner.

– Nivåer i hagen er bra, men det er viktig at de henger naturlig sammen. Blir terrassen høyt oppe og hagen langt nede, så skaper du en distanse som gjør at en ikke så lett bruker hagen, forklarer hagedesigneren.

En rolig start på dagen i morgensola

Ettermiddagen med plass til mange

Få hjelp til å prioritere

Syns du det er det vanskelig å komme i gang, da kan det være lurt å få starthjelp. Hent inn en hagedesigner som kan se på det med nye øyne og som setter deg på sporet.

– Vedkommende vil også kunne gi deg råd om hvordan du lettest kan fikse resten selv. Du trenger ikke nødvendigvis en hel hageplan til mange tusen. Det er lettere enn du tror, og det er lettere å lykkes om en har fått satt opp en god plan, oppmuntrer Vårdal.

Hold deg til en stil

Hagedesigneren har et klart råd. Tenk som inne. Alle stiler har noe bra med seg, men du kan ikke sette alt som er bra sammen. Da blir det krasj.

– Finn stilen du vil ha, og vær tro mot den. Det blir lettere å få en rød tråd samt at det blir lettere å bli god på en type beplanting.

Beplanting

– Skap fargespill fra tidlig vår med for eksempel krokus og tulipaner, til sene høstfarger på busker og trær. Det vil gi et fint liv og uttrykk gjennom hele vekstsesongen.

– Riktig plante på riktig sted og i riktig jord. Da snakker jeg ikke bare om solforholdene i egen hage, men også hvor i landet du bor. Norge er langstrakt land og har variert jordsmonn, temperatur og lys. Det er også planter som tiltrekker seg innsekter de gir en ekstra livlig opplevelse, vakre sommerfugler og nyttedyr. Det kan jeg anbefale, smiler Christoffer.

Så hvordan lykkes du med selvdyrket? Tenk funksjonalitet og enkelhet.

– Opphøyde praktiske bedd som du lett kommer til. Ikke gap for høyt, start med noen få og lettvoksende planter og grønnsaker. Du skal ikke gå lei etter første forsøk, så jobb deg sakte oppover og ha tålmodighet.

.. det er ikke mye som skal til, her er favorittredskapet mitt, smiler Christoffer.

Materialer

Sett liv i formene, ikke la alt bli firkanten og rett. Få riktig buede avslutninger og følg det naturlige terrenget.

– Miks av materialer gir en mer levende hage. Rett og slett litt mer rått og naturlig. Det er lett å gå i fellen med å klinke til med en belegningsstein hele veien for å gjøre det enkelt, men det skaper kjedelige uterom, sier Vårdal og anbefaler at man isteden bryter opp med ulike stener og leggemønstre.

– Marktegl er ikke lenger bare å få i rødt, utvalget er blitt større og nå kommer mørkere brune og brente inn. Noen steiner er mer kostbare enn andre, prioriter inngangspartiet til noe ekstra fint, og så kan du bryte opp med noe annet ellers.

Teksturer skapes av å mikse ulike materialer og formater.

Beroligende element

Effekter med vann og lys

Har du basseng uansett størrelse, er det veldig praktisk med en utedusj rett ved.

– Vannelementer er sletts ikke avansert, og det gir en spesiell beroligende effekt. Bare husk å justere trykket så klukkelydene ikke blir for kraftige, råder anleggsgartneren Vårdal og minner om at en må tenke sikkerhet med tanke på vann og barn.

– Lyssatt prydgress ser vi mer og mer av. Det gir en helt spesiell effekt, noe som med lett bris kan minne om bølgene på havet. Dessuten blir ikke hagen helt mørklagt på kvelden, og hagen kan få en annen stemning når kvelden kommer, sier han.

Hage skapt for aktiviteter og opplevelser

Vedlikehold

Noen tips for at vedlikehold kan bli enklere har Vårdal også.

– Sørg for avgrensinger eller rotsperre rundt bedene så ikke gresset gror innover i bedene og visa versa at bedene får spredt seg vilt. Lag mindre bugnende felter i stedet for spredt utover, og få på plass en fin kant med kantstein, grusbeplantning eller en liten nedsenk med stålkant, sier Vårdal og legger til at selvvanningskasser kan også spare deg for litt arbeid.