Elsker lukten og synet av kalkstein

– Kalkstein er et rent og spennende naturmateriale som skaper levende hus.

Det sier Charlotte Green, mangeårig interiørdesigner fra Lier utenfor Drammen. I mer enn 20 år har hun jobbet med interiør og design, og realisert folks boligdrømmer. Mye av jobben hennes går ut på å lytte til sine kunder og finne fram til den stilen og de fargene kundene vil bli tilfreds med.

Men Charlotte har ett prinsipp hun holder fast ved: Materialene som velges, bør i hovedsak være kvalitetsmaterialer fra naturen, som stein og tre. De skaper god og lun atmosfære og tåler tidens tann.

– Å innrede en bolig koster både tid og penger Det lønner seg på sikt å legge litt ekstra penger i ekte kvalitetsmaterialer. De er mer holdbare og tidløse enn billige løsninger, sier Charlotte.

Interiørdesigner Charlotte Green

Interiørdesigner Charlotte Green

Charlottes interiørtips

 • Legg en plan for innredningen, ta gjerne ett eller to rom av gangen og ikke gap over for mye.
 • Velg naturmaterialer som er tidløse og holder seg over tid.
 • Dersom du har et stramt budsjett, velg materialer av høy kvalitet på de mest synlige stedene i boligen og rimelige løsninger andre steder. Det løfter helhetsinntrykket.
 • Ta med materialprøver inn i hvert enkelt rom for å se hvordan de spiller sammen med det naturlige lyset.
 • Kombinér naturmaterialer som harmonerer med hverandre. Kalksteinens varmgrå toner går godt sammen med varme tresorter som valnøtt og eik.
 • Ikke bland sammen for mange materialer. Det skaper romfølelse og en fin helhet å bruke samme gulv på stue og terrassen utenfor
 • Kalksteinfliser kan legges kant i kant med minimal fugebredde, og med fugemasse i samme farge som flis for å oppnå sømløs helhet.

Dette er fargepaletten Charlotte har valgt sammen med huseierne i en bolig; det går i varmgrå og lune lyse naturfarger. Stein- og treoverflater kombineres med tekstiler i naturmaterialer

Verdens eldste

Et av hennes favorittprodukter er kalkstein, som hun ofte ender opp med å anbefale overfor sine kunder. Ifølge Charlotte egner kalkstein seg nærmest overalt; på gulv i stue, gang, som benkeplate på kjøkken og på gulv og vegg i bad.

– Kalkstein er et spennende og levende materiale. Det består av mineraler, skjell og organismer fra havet som er blitt presset sammen gjennom millioner av år. Man kan ofte se konturene av gamle skjell og fossiler på steinflatene, sier hun.

Kalkstein er et av verdens eldste byggematerialer og har vært brukt til å bygge alt fra boliger til kirker og palasser gjennom tusener av år. Steinen hentes fra fjellgrunn som en gang lå under havets overflate. Charlotte elsker den særegne duften, de myke, lyse og jordnære fargene og det levende spillet i kalksteinsfliser.

Kalkstein skaper utrolig vakre gulv i stue og gangarealer. På badet tar kalkstein seg spesielt godt ut, med sin myke og lune overflate.

Se utvalgt serie her

 • Calcario Dourado

  Calcario Dourado er en ekte portugisisk lys beige kalkstein med en kompakt og ensartet basisfarge. Steinen består av ulike mineraler og fossiler vilkårlig fordelt i overflaten av steinen. Dette gjør at hver eneste flis er helt unik og man får et spill og variasjon som er helt unikt for ditt bad.

Vedlikehold

Som alle levende materialer forandrer kalkstein farge og karakter med bruk. Den får en naturlig patina og kan bli misfarget dersom den ikke får skikkelig vedlikehold. Kalkstein inneholder porer med luft som kan bli fylt med skitt og såperester hvis man ikke metter overflatene med impregnering.

– Det er viktig å ikke slurve med vedlikeholdet av kalksteinoverflater. Hvis man passer på dem blir de vakrere og vakrere med tiden. Med sin historie, representer kalkstein noe unikt, tidløst og evigvarende, sier Charlotte.

I disse dager holder Charlotte på med et større renoveringsprosjekt av en enebolig på Østlandet. Her spiller kalkstein en stor rolle.

– Eierne hadde egentlig tenkt å bygge ny bolig, men var så knyttet til sin 50 år gamle bolig at de i stedet valgte å totalrenovere den. De ønsket seg en moderne, men tidløs stil, med naturmaterialer av høy kvalitet, sier hun og fortsetter:

– Vi har valgt en kombinasjon av gjennomgående kalkstein fra Modena på gulv i stue, gangarealer, samt på kjøkken og bad. Slik binder vi arealet sammen og får en rød tråd. Mye av innredningen går i valnøtt, som med sin levende og varme overflatestruktur, spiller godt sammen med kalkstein. Boligen får et varmt, eksklusivt interiør som oser av natur og kvalitet, sier Charlotte.

Calcario Dourado

Dette er Charlotte green

 • Utdannet interiørdesigner ved Merkantilt Institutt i Oslo
 • Startet som selvstendig interiørdesigner i 2005 med firmaet Green & Living
 • Ansatt som produkt- og designansvarlig hos kjøkkenprodusenten Huseby i perioden 2011-14.
 • Startet GreenDesign i 2014
 • Innreder privathjem og fritidsboliger, fra arkitekttegninger til ferdig bolig
 • Totalrenoverer også eldre boliger og har kunder i Østlandsområde, på Vestlandet og i Trøndelag
 • Prioriterer personlige arbeidsmøter med kunder for å forstå hvem de er og hva slags omgivelser de vil trives best i.
 • Kjent for å kombinere avstemte farger og materialegenskaper for å skape en god balanse i komposisjon og rød tråd i boligen
 • Svak for naturmaterialer som stein, tre, ull silke og lin