Hopp til hovedinnhold

Fliser gir deg et kjøkkengulv som tåler en trøkk

Med kvaliteter som slitestyrke, vaskbarhet og stort utvalg i formater og dekorer, er fliser et svært godt valg for deg som er på jakt etter et nytt gulv på kjøkkenet.

Inspirasjon
ASH-120X120-LAB325-FORM-ASH-INTERNO

Med kvaliteter som slitestyrke, vaskbarhet og stort utvalg i formater og dekorer, er fliser et svært godt valg for deg som er på jakt etter et nytt gulv på kjøkkenet. Søler du mat eller væske på et flislagt gulv er det nemlig ikke noen krise da det er enkelt å vaske bort uten at det oppstår skader eller flekker. Og der et tregulv fort vil ta skade om du mister noe på det, er sjansen mye mindre for skader hvis du mister noe på et flislagt gulv. Velger du fliser med tilstrekkelig kvalitet vil de vare i mange år uten falming eller riper.

Når du skal se etter fliser til kjøkkengulvet, bør du se etter en type som er enkel å vaske. Vi anbefaler at du velger fliser med slette overflater og lav sklisikkerhet (klassifisering R9/R10). Slitasje- og ripemotstand er andre viktige egenskaper. Glaserte fliser bør ha slitasjemotstand på minimum PEI 4, men vær oppmerksom på at mørke glaserte fliser som regel har lavere ripemotstand enn lyse. Uglaserte fliser, som er mer og mer vanlig i dag, er normalt meget motstandsdyktig både mot riper og slitasje, uavhengig av farge. Polerte overflater må sjekkes ekstra nøye – det finnes mange produkter med veldig lav ripemotstand.

ABK Gems

Finn diagonalene

Når det kommer til legging av fliser på gulv, er det ganske likt som når du flislegger på vegg. Det betyr at du må starte med å forsikre deg om at underlaget er stabilt og jevnt. Er det ikke tilfelle, gjør du deg selv en bjørnetjeneste dersom du går videre uten å utbedre underlaget først. Er ikke underlaget jevnt kan du få problemer med å få flisene til å ligge jevnt, og dersom det ikke er stabilt nok vil du kunne oppleve at fuger eller fliser sprekker opp over tid.

Det andre du bør gjøre er å måle opp rommet for å kunne planlegge flisleggingen best mulig.

Når du skal flislegge et gulv, er det mest vanlig å måle seg frem til midten av gulvet og finne diagonalene. På den måten kan du finne ut hvor mange hele fliser det er plass til og ta alt kapp mot ytterkantene. Da er det også enklere å justere for eventuelle skjevheter mot vegger og liknende. Kappene mot ytterkanten bør helst ikke være smalere enn halvparten av flisens bredde – og du bør justere slik at du får så lik bredde på kappene som mulig. Husk at du alltid må ta hensyn til fugebredden når du måler og justerer – det kan utgjøre flere centimeter over en stor flate.

På gulv har det blitt mer og mer populært å bruke fliser i store formater, og det er ikke uvanlig å se 60×60-fliser og enda større formater på gulv i dag. Skal du legge så store fliser, krever det at du vet hva du driver med. Kvalitet og planhet (eller jevnhet) på underlaget er alfa og omega. Dette er spesielt viktig når du legger fliser på et gulv, ettersom det er fort gjort å ende opp med fliser som ligger ujevnt og lager en trappe-effekt – at enkelte fliser ligger høyere enn andre. For å unngå dette må du både ha kompetanse til å vurdere/utbedre underlaget og vite hvordan flisene faktisk skal legges på best mulig måte. Det handler for eksempel om å bruke riktig mengde lim, påføre det på korrekt måte og å trykke flisene skikkelig godt ned i limet.

Marazzi Vero
Marazzi Vero

Viktige ting du bør huske på er:

  • Jobb på små områder og ikke påfør mer lim enn at du klarer å få flisene på plass før limet begynner å danne skinn i overflaten.
  • Følg produsentens anvisninger når det gjelder tørke-/herdetid og blandingsforhold.
  • Fugemasse påføres med brett i diagonale bevegelser over fugene for å fylle best mulig.
  • Bruk flis- og natursteinsrens for å fjerne rester og sementslør når fugemassen har tørket.
  • Bruk silikon i områder der det kan forekomme bevegelser, slik som i overgangen mellom gulv og vegg.

Vedlikeholdsvennlig valg

Med fliser på kjøkkengulvet, trenger du ikke å tenke noe særlig på vedlikehold. Søler du mat eller væske holder det som regel å vaske over med en klut og varmt vann, så er gulvet like fint igjen. Til periodisk vask av flisene anbefaler vi Modena Dagligrent, som avfetter, rengjør og etterlater en pen og frisk overflate.

ABK Sensi Up
ABK Sensi Up

For å forhindre at fugene blir stygge, bør du impregnere dem før du tar kjøkkengulvet i bruk. Til dette anbefaler vi Modena skifer- og natursteinsimpregnering. Den pensles på fugene, gjerne i to strøk. Det første strøket skal tørke før du påfører neste strøk. Får du impregneringsvæske på flisene, må dette tørkes av mens det er vått.