Hvordan rengjøre ildstedet for høstsesongen

Slik rengjør du ildstedet ditt

 

2. oktober markeres Vedfyringens dag for femte gang. Med lavere temperaturer og surere vær, nærmer vi oss høysesongen for vedfyring. Nær fire millioner av oss bor i et hjem med ildsted og bruker det flittig. Da er det lurt å ha sjekket og klargjort ildstedet på forhånd, slik at du med trygghet kan fyre og hygge deg foran flammene når høstværet setter inn.

 

Når nettene blir lange og kulden setter inn, trekker mange nordmenn til ildstedet. Ikke bare fordi det er godt og varmt, men også fordi det rett og slett er koselig å slappe av til lyden av knitrende ved og synet av flammer. En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Norsk Varme, bransjeorganisasjonen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, viser at rundt 3,6 millioner nordmenn bor i et hjem med ildsted. Det er også totalt ca. 3,1 millioner ildsteder i Norge fordelt på hjem og hytter.

Med hyppig bruk av ildstedet anbefales det å sjekke det minst én gang i året, slik at du er sikker på at ildstedet fungerer som det skal. Og hvilken bedre anledning er det ikke til å sjekke ildstedet ditt enn nå i anledning Vedfyringens dag 2. oktober? Med et velfungerende ildsted får du best utnyttelse av varmen, noe som kommer godt med på kalde høst- og vinterkvelder.

– Vi anbefaler alle å vedlikeholde vedovnen og skorsteinen med jevne mellomrom, og se til at alt fungerer som det skal. En ren vedovn brenner renere og mer effektivt, samtidig som den gir finere innsyn til flammene, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Her er våre tips til et fyringsklart ildsted:

 

Bruk askestøvsuger når du skal fjerne aske
Start med å ta ut det groveste laget av asken fra bunnen av ildstedet, og tøm askeskuffen. Du trenger ikke fjerne all asken fra bunnen av peisen, spre det heller utover til du får et askebelegg på ca. én cm. Askebelegget beskytter peisbunnen og isolerer, slik at du lettere får fyr og unngår slukking.
Gjør dette når ovnen er kald, og du er trygg på at det ikke er noen glør igjen. Bruk alltid en ildfast bøtte når du fjerner aske fra ovnen, og la det ligge til du er sikker på at det ikke er noen glør igjen. Du kan også bruke en askestøvsuger for å fjerne aske. Her er det veldig viktig at du bruker en askestøvsuger og ikke vanlig støvsuger, da de små partiklene og eventuelle glør i ovnen kan gjøre at en vanlig støvsuger blir ødelagt.

Du kan også bruke glassrensesvamp, noe som gir godt resultat.

  • Glass rensesvamp

    Glass rensesvampen er en helt ny måte å rense ovnsruten. På den ene siden er det en helt spesiell overflate som skånsomt rengjør glasset. Raskt - Effektivt - Renslig.

Bytt ut brennplater som har større skader
Gå over brennplatene og hvelvet i peisen, og sjekk at de er hele. Brennplatene er de beige platene i peiskammeret, og hvelvet er platen i taket i kammeret. Har de mindre sprekker går det fint, men hvis det mangler biter og det er større skader bør disse delene skiftes ut. Dette kan du få hjelp til fra din nærmeste ildstedsforhandler. Husk at innvendige peisdeler kan slites ut, og de må derfor byttes fra tid til annen. Dette avhenger av hvor hardt og hvor mye man fyrer.

Husk å sjekke pakningene i peisdøren
Etter at du har sjekket brennplatene, kan du sjekke pakningene i peisdøren. Pakninger er de sorte snorene du finner rundt innsiden av peisdøren og glasset. Pass på at pakningene rundt døren og rundt innsiden av glasset er hele, slik at det ikke blir noen lekkasjer. Sjekk også at det ikke er noen sprekker i kittet. Har du pakninger eller kitt på ovnen din som er slitte, kan du få kjøpt nye pakninger og ovnskitt hos din nærmeste ildstedsforhandler. Du kan fint bytte pakninger og påføre ovnskitt selv.

Fjern sot på peisglasset
For å få et rent og sotfritt peisglass kan du fukte et krøllete avispapir og dyppe det forsiktig i asken i ovnen. Gni så papiret mot glasset med askesiden vendt inn mot glasset. Gjenta til det er rent. Denne metoden er miljøvennlig, effektiv og rimelig.

Sjekk med din lokale brannforebygger hvor ofte skorsteinen din bør feies
I dag er det feiing og tilsyn etter behov som gjelder, og det varierer blant annet ut fra hvordan du bruker fyringsanlegget ditt og hvor ofte du fyrer. Norske brannforebyggere (tidligere feiere) vurderer hvor ofte en skorstein bør feies, og når de er på besøk vil brannforebyggeren gi en anbefaling på hvor ofte du bør ha tilsyn. Noen har et ildsted de aldri bruker, og da trenger ikke brannforebyggeren komme så ofte. Mens andre som fyrer mye kan ha behov for feiing hvert år. Huseier skal tilrettelegge for feiing ved å sette frem eventuell stige og gjøre feierluker lett tilgjengelig før feieren kommer.

Rent ildsted og ren skorstein er viktig for miljøvennlig forbrenning
Et rent ildsted og en ren skorstein er viktig for å oppnå en miljøvennlig forbrenning og unngå sotbrann som kan skade skorsteinen, og i verste fall føre til brann. Ikke-rentbrennende ildsteder produserer vesentlig mer sot enn moderne, rentbrennende vedovner. I tilfeller hvor brannforebyggeren ser slike ildsteder vil de veilede om riktig fyringsteknikk og foreslå tiltak.

Når du har gjort alt dette er ildstedet klart for fyringssesongen. Nå kan vinteren og Vedfyringens dag bare komme!

  • Opptenningsposer – Burner Kartong a 500 stk

    Effektiv til opptenning av peis, bål, grill m.m. • Enkelt og lettvint • Topp kvalitet • Originalen, som har blitt en merkevare • 100% prosent luktfri • Miljøvennlig tilsatt bio-olje
  • Pipevifte Blue Chimney 265-Ø150 sort m/fjernkontroll

    Denne modellen passer til skorstein/pipe med 1 stk ildsted
  • Askesuger

    Askesuger fra Helmin med kraftig motor i meget god kvalitet. Perfekt til å holde det rent i og rundt ovnen. Rommer hele 20 liter, og har en motor på 1200W. Den leveres med flere munnstykker og har 4,5m strømkabel. Passer for både støv- og askesuging. Vaskbart filter.

Artikkelen er hentet fra ektevarme.no