Hvorfor velge fliser på kjøkkenet?

Kjøkkenet er for mange av oss husets viktigste rom, der vi tilbringer en femtedel av vår våkne tid. Med fliser kan du skape fornyelse – uten å bygge om hele rommet.

Småfuglene virvler rundt fuglebrettet og skaper god underholdning for oss fra utsiktspunktet gjennom kjøkkenvinduet. Den gode duften fra kaffetrakteren fyller rommet, og brødristeren serverer toasten med lystige sprett.
Er det snøfjoner i lufta? De minste håper det.
Lydene, duftene og sanseinntrykkene vi omgir oss med hver morgen til frokost skaper atmosfære og trivsel.

Mor og to barn på kjøkkenet, smilende mot kamera.
HYGGE: Kjøkkenet er husets møterom nummer én. Her legger familien grunnlaget for resten av dagen. FOTO: NN

Etter morgenstunden ved kjøkkenbordet er familien spredt og på vei til skole, jobb, trening og andre gjøremål. I en travel hverdag er det viktig for oss å skape en så lun og koselig ramme rundt disse viktige minuttene sammen.
Det er her vi samles igjen etter endt virkedag, til sysler som middagslaging, lekser, den gode praten med hverandre.

Husets mest brukte rom
Selv om kjøkkenet er et sted med sterk fokus på gjøremål, matlaging og møter mellom mennesker, spiller alltid de visuelle omgivelsene en stor rolle som stemningsskaper.
For: Vi tilbringer minst 12 prosent av vår tid på kjøkkenet, ifølge en undersøkelse gjort av nettstedet Houzz, som med grunnlag i sine over 40 millioner brukere har kåret det til husets aller viktigste rom. Omregnet i våken tid oppholder vi oss i snitt 2,8 timer her daglig – eller om du vil: Nesten en femtedel av vårt våkne liv.
Kanskje er ditt kjøkken modent for en oppgradering? Eller muligens er det bare en liten facelift som skal til for å understøtte den gode atmosfæren ethvert kjøkken fortjener?
– Skulle jeg gjort noe på ett punkt i et kjøkkenmiljø, ville jeg helt klart gått for keramiske fliser. De har mange positive egenskaper som gjør dem godt egnet på kjøkken, sier Tommy Ivesdal, innkjøpsleder og kategoriansvarlig for fliser i Modena Fliser.

Detaljbilde av grå heksagonale fliser. I forgrunnen er det et skjærebrett med ulike kryddere foran.

Gjør noe med halvmeteren
En av de mest synlige grepene på kjøkkenet, rent utover å skifte hele innredningen – er å gjøre noe med den velkjente «halvmeteren» mellom kjøkkenbenk og overskap. Eller hva med å fjerne overskapene, og gå for en hel vegg med fliser? Har du tid og evne, er det vel anvendte ressurser å vurdere fliser på gulvet også.
Fliser er bestandige både mot fukt, kjemikalier og slitasje, og tåler hard bruk. I tillegg er fliser lysekte og falmer ikke over tid. Samtidig avgir fliser ingen farlige avgasser og er dermed et meget godt valg for inneklimaet.

Gulvvarme på kalde morgener
Apropos den lune hyggen vi tilstreber i et av husets mest brukte rom – vi har varmekabler på badet av helt opplagte årsaker – hvorfor ikke vurdere det samme når en legger fliser på kjøkkengulv?
– De første vi nordmenn tenker på, er strømforbruket. Og da har jeg gode nyheter, sier flisekspert Ivesdal.
– Keramiske fliser har den fordelen at de leder varme på en utmerket og behagelig måte, og man får et varmt og behagelig gulv, som en vil være fornøyd med i mange år.

Renhold i fugene
Mange velger å beskytte veggen over komfyren med heldekkende glassplater, fordi de er lette å tørke av og rengjøre. Ulempen er at veggen bak glasset alltid er utsatt for lys, og vil falme over tid. Det slipper du å tenke på om du legger fliser.
– De fleste keramiske fliser vi anbefaler til over kjøkkenbenk er glaserte eller er av typen porcellanato som har meget lavt vannoppsug, som gjør de enkle å holde rene.
– Men hva med fugene, som mange opplever som et mareritt når det skal holdes rent.
– Du må impregnere fugene, eller bruke epoxy-fug. Da vil også fugene være enkle å vedlikeholde. En god regel er uansett å alltid vaske bort flekker raskest mulig, sier Ivesdal.

Oversiktsbilde av et kjøkken med gråe, vifteformede fliser. I forgrunnen er det en hvit benk med mørkegrå skap rundt.

Valg av type flis
Tradisjonelt er det brukt mye små formater over kjøkkenbenk. 10x10cm og 15×15 cm var lenge standarden på kjøkkenfliser, og ga rommet en nostalgisk og romantisk dimensjon.
Mange valgte også innslag av dekorfliser, enten blå delftmønstre eller bilder av kjøkkenutstyr, urter eller blomster. Vi spør Trendekspert hos Modena Fliser, J. Tharaldsen, om hvilke valg vi tar i dag på fliser til kjøkkenet:
– De tradisjonelle formatene følger oss videre, da gjerne ensfargede med preg av håndverk, sier hun. – I tillegg ser vi at leggemønsteret til tidløse bricks som de fleste kjenner som forbant, legges på mange spennende måter. Samme flis kan gi et helt annet uttrykk i rommet bare ved å legge den i andre retninger. Fra klassisk til minimalistisk.
Nye formater som vifteformede, heksagonale fliser og ulike trapesfigurer er på vei inn. Mosaikken har i dag større biter, som er tilfelle med marmormosaikk i fiskebein.

Nærbilde av hvite marmormosaikk fliser i fiskebein mønster.

Hva med storformat?
Den aller største endringen og som kommer inn for fullt nå er å legge storformat. Her har en virkelig mulighet til å gi kjøkkenet et særpreg, understreker trendeksperten.
– Du kan velge mellom storformat i marmor, kalkstein og fliser som ser ut som gull/messing plater.

Nærbilde av veggen bak en kjøkkenbenk med gullflis.

Større utvalg
– Vi ser at det velges mer farger enn tidligere. Utvalget i fliser til kjøkken har blitt større med flere valgmuligheter. Det er også blitt mer vanlig å legge store fliser bak kjøkkenbenk, slik at det blir minimalt med fuger, sier hun.
Til kjøkkengulv velges det stadig oftere både naturstein- og betonglook på fliser, gjerne i de tidligere omtalte store formatene for å få sømløse overganger.
– Men ikke minst ser vi at det nå velges fliser med trelook. Dette er et meget godt valg for dem som ønsker utseende til et tregulv, men som vil unngå riper, og ha et slitesterkt og fuktbestandig gulv, sier Tharaldsen, og peker på en av de store endringene fra tidligere generasjoner – nå frigjør man seg gjerne fra de tradisjonelle, valgene.
– Det rike utvalget spiller nok inn, samt at forbrukeren har høyere kunnskap om hva markedet faktisk kan tilby. Valg av kjøkkenfliser er i dag derfor mer personlig enn tidligere. Vi ønsker å skape vårt eget unike utrykk og stil, og skape et rom vi er fornøyd med over mange år – og et rom der vi kan fortsette å dyrke det gode fellesskapet, sier hun.

5 råd til deg som vil legge flis:

 • Velg fliser med høy slitestyrke på gulv. Kjøkkenet er et arbeidsrom med stor belastning.
 • Store fliser gir mindre fuger. Mer minimalistisk inntrykk og lettere renhold.
 • Legg gjerne fliser helt til taket der hvor det ikke er overskap. Det gir et flott helhetlig inntrykk.
 • Kjøkkenet har blitt et viktig oppholdsrom i hjemmet. Her skal du trives. Med fliser kan du gi rommet et særeget og unikt preg som i tillegg har et praktisk formål. Invester i fliser som utgjør det lille ekstra.
 • Fliser på kjøkken kan ha verdiøkende effekt ved salg.

Oversiktsbilde av kjøkken med beige, jordnære fargetoner. Treverk fliser på gulv og marmor på vegg over kjøkkenbenken.

3 replies on “Hvorfor velge fliser på kjøkkenet?

 • Nina skranefjell

  Hei, fin artikkel. Vi likte de grønne flisene i det første bilde men finner de ikke igjen, kan dere hjelpe meg?

 • Kjetil Teodor Heggem

  Hei, er også interessert i de grønne flisene på første bildet. Ber om navn/produktnummer. Og evt om de finnes i andre nyanser/farger.

  • erik

   Hei,

   Den grønne flisen heter Artisan Moss Green, og kommer i 10 ulike farger. Den koster 799,- per kvadratmeter, og er en bestillingsvare med forventet leveringstid på mellom 2-3 uker. Ta gjerne kontakt med oss på post@modena.no for å bestille eller for mer informasjon!

   Mvh Erik

Comments are closed.