Lær deg å tenke som en interiørarkitekt

Stoler du ikke på egne ferdigheter når det gjelder farger og interiør? Du er ikke alene, men du kan lære mye av hvordan interiørarkitektene tenker.

Vi i Modena har intervjuet et knippe profilerte interiørarkitekter om hvordan de tilnærmer seg oppgaven. Det fins få fasitsvar når det gjelder hvilke kombinasjoner av farger og materialer som fungerer hvor i boligen din, om hvilke fliser som tar seg best ut på badet og  om det er stiligst med brannmur i pusset betong eller naturstein i stua.

Interiørarkitektenes råd er klart; stol på deg selv og våg å gå egne veier. Det er du som skal bo og trives i boligen. «Finn stilen som passer deg», er deres gjennomgangsråd. De er opptatt av å hjelpe sine kunder med å finne fram til sin egen unike stil.

Aina Sollie Steen

Finn din egen stil

– Hvis du trives bedre hos naboen enn i eget hus, har du bommet.

Det sier interiørarkitekt og TV-profilen fra «Tid for Hjem» på TV2, Aina Sollie Steen.
Hun er tilhenger av grundig planlegging og godt forarbeid.

– Sett deg ned og finn ut hva du trives best med over tid. Bruk tid og planlegg godt før du går i gang. Legg en god materialplan, hent inn prøver på vegg, gulv, sofastoff, legg det sammen på et gulv og se elementene i sammenheng, både i daglys og kveldslys. Planmessig tilnærming i stedet for impulskjøp er stikkord, sier Aina.

Hun følger med på skiftende interiørtrender, men lar ikke dem diktere alt.

– Trender er interessante fordi de speiler tiden vi lever i, og sier noe om hvordan vi påvirkes. Det er viktig å følge med på dem, men jeg følger dem ikke slavisk. Man må våge å ta egne valg, sier Aina.

Nina Hamilton Totland

Kunden i førersetet

Nina Hamilton Totland driver sitt eget interiørkonsulent-byrå i Bergen. Hun  har profilert  seg som en stilsikker og spennende aktør i bransjen. Hun er farget av sin oppvekst i USA og svak for klassisk stil ispedd en touch modernisme. Men når hun jobber med et interiørprosjekt sammen med kunden, er det kunden som har siste ord.

– Jeg  lytter mer enn jeg snakker. Det er kunden som skal sitte i førersetet. Min jobb er å tolke kundens ønsker og preferanser best mulig. Vi utvikler konseptboard sammen og ser på materialer, lamper og farger. Sammen finner vi de gode løsningene, sier Nina.

Hun dømmer aldri kundens stil og vil ikke snakke om «god» eller «dårlig» smak. Det er en personlig greie. Hun liker kunder som utforsker og utfordrer sin egen smak, og trives mindre med dem som slavisk følger trender.

– Man må våge litt, og bringe farge og variasjon inn i livet og omgivelsene, sier Nina.

Astrid Maria Sætren

Tenker praktisk

Astrid Maria Sætren lever et turboliv som scenograf for TV, interiørarkitekt og som tenåringsmor. Hun mener en vellykket interiørjobb starter med å finne de praktiske løsningene i forhold til boligens utforming og bruk.

– Det er viktig at boligen blir mest mulig funksjonell for de som skal bo der. Deretter begynner jeg å leke med ulike materialer sammen med kunden og prøver å finne ut hva kunden vil trives best med. Vi  bruker moodboards og stemningsbilder. Ikke alle har evne til å formulere med ord hva de liker, sier Astrid.

Hun råder folk til å være litt modige. Gå for det som gir boligen det lille ekstra, og som gjør den personlig.

– Følg instinktet ditt og velg noe spenstig som du har drømt om. Du er kanskje litt skeptisk i starten, men du kommer til å elske det. Klin litt til, sier Astrid.

Ingrid Knutsen

Bli inspirert

Ingrid Knutsen fra Kristiansand er interiørarkitekt både på jobb og i fritiden. Hun lar seg inspirere av trender.

­– Det er viktig for meg å følge med, fordi det kommer stadig vekk nye produkter på markedet som gir nye muligheter. Men jeg følger ikke trendene slavisk i jobben min som interiørarkitekt. Trender endrer seg fort og jeg har sans for å sette det personlige preget på omgivelsene som man skal bo eller jobbe i. Jeg følger gjerne nye trender når jeg velger løsninger, men kombinerer med egne ideer og smak, sier Ingrid.