Levende uterom med skifer og naturstein

Vi har endelig kommet til den lyse tiden av året, tiden for å se fram mot sommerens gleder og det gode livet utendørs. Vi har tatt en prat med Bjørn Sunde, ansvarlig for naturstein og skifer hos Modena, for å få gode tips til hvordan uterommet kan formes og brukes på nye, spennende og mer levende måter. Det er mye mer enn du tror.

Slik skaper du levende uterom med skifer rundt ditt hus eller hytte.

Vi ønsker alle å skape vakre og funksjonelle uterom hvor vi kan nyte sommeren og gode stunder med familie og venner. Men hvordan kan vi gjøre dette på en bærekraftig måte, samtidig som vi tar hensyn til budsjettet? Vi har tatt en prat med Bjørn Sunde, ansvarlig for naturstein og skifer hos Modena, for å få hans tanker om hvorfor skifer vil være et godt valg for uteprosjekter.

Bjorn

Bjørn Sunde

Prioriteringer av bruk av ressurser er viktig i dagens samfunn, og dette gjelder også når det kommer til valg av materialer i hjemmet og uterommet vårt. I år har mange av oss også vært nødt til å prioritere økonomien vår på grunn av utfordringene som pandemien har ført med seg. Bjørn forteller at skifer kan være et godt valg på begge disse områdene.

«Skifer er et naturlig og holdbart materiale som kan vare i årevis og krever minimalt med vedlikehold. Det kan også brukes på mange forskjellige måter, fra å legge det som en terrasse eller gangvei, til å bruke det som kledning på vegg og tak, eller som en fin detalj i hagen din.» Bjørn påpeker også at skifer er et materiale som kan brukes både inne og ute, og det kan gi en følelse av sammenheng mellom disse to områdene av hjemmet ditt. «Det er noe vakkert med å la interiørdesignet følge med ut i hagen din, og skifer kan bidra til å skape denne følelsen av helhet i overgangen.»

hvitthus_bruddskifer

Oppdal bruddskifer

Når det kommer til uterom spesielt, kan skifer være et flott valg for å skape lune soner og hyggelige uteplasser. «Skifer vil være varm og lun å gå på om sommeren, og kan være svært sklisikker selv etter et regnskyll,» sier Bjørn. «Det gir også en følelse av å være tett på naturen, siden det er et materiale fra naturen.»

Men hvordan kan vi få mest mulig ut av skiferen vår? Bjørn deler noen tips og triks for å bruke skifer på en måte som virkelig lar den skinne. «Først og fremst, ikke la deg lure av det grå! Skiferen har faktisk en rekke forskjellige farger, brun, sort, grå, fra lyse nyanser til mørkere toner. Ved å se nøye på overflaten kan du virkelig oppdage alle de vakre fargene som finnes i skiferen din.»

Bjørn understreker også at det å la vannet renne over skiferen kan være en del av dens naturlige skjønnhet. «Skiferen vil absorbere vannet og se vakker ut selv når den er våt. Og hvis du har en dam eller vannfunksjon i hagen din, kan du vurdere å bruke skiferen til å lage en flott naturlig vegg eller damkant.»

Bjørn påpeker at skifer er et materiale som virkelig kan passe til enhver stil eller smak, fra moderne minimalisme til rustikk og tradisjonell. Det kan brukes til alt fra gulv og vegger til peiser og benkeplater. «Skifer er et veldig allsidig materiale, og det kan tilpasses til nesten enhver designestetikk,» sier Bjørn. «Det kan være et subtilt og elegant tillegg til et moderne hjem, eller det kan gi en rustikk sjarm til en hytte eller landlig eiendom.»

MINERA-PLATTING-9-18159475-Foto_Heidi_Dokter

Minera oppdal skifer

Han legger til at skifer også er en meget holdbar og slitesterk steintype som kan tåle mye og hard bruk, og krever minimalt med vedlikehold. «Hvis du tar vare på skiferen din, vil den vare i mange år og forbli like vakker som den dagen den ble montert og lagt.»

Det er viktig å unngå kalkutfellinger på fliser og skifer, forteller Bjørn videre.

«Over tid vil du kunne oppleve kalkutfelling fra sementen som brukes når du monterer skifer eller fliser utendørs. Fuktighet drar med seg kalsiumhydroksid, som finnes naturlig i sementen, til overflaten, og dette blir liggende igjen når det tørker opp. Modena har mange rengjøringsmiddel for å fjerne dette» Du kan lese mer om hvordan du unngår kalkutfelling her.

«Det aller viktigste er å jobbe riktig når du monterer fliser og skifer. Sørg for riktig helning, slik at det ikke blir vann stående, og ha god limdekning når du monterer, slik at vann ikke kan komme inn under flisene eller skiferen. Utendørs er det alltid lurt å bruke en membran før liming, dette minimerer kalkutfellingen fra betongunderlaget. Du kan lese mer om hvordan du unngår kalkutfellinger på modena.no», forteller han.

PRIVAT-BOLIG-SVELVIK-BASSENG-009-20006561-Foto_Martin_Innerdal_Dalen

Oppdal bruddskifer

flotthytte bruddskifer

Oppdal bruddskifer of tråkkheller

Skifer er et naturlig og holdbart materiale som kan vare i årevis og krever minimalt med vedlikehold.

Bjørn oppmuntrer alle som vurderer å bruke skifer i hjemmet eller hagen sin til å gjøre litt research og finne en pålitelig leverandør som kan hjelpe dem å finne den rette typen skifer for deres prosjekt.

«Det er så mange forskjellige typer skifer der ute, og det kan være vanskelig å vite hvilken som vil fungere best for ditt spesifikke behov,» sier han. «En erfaren leverandør kan hjelpe deg å finne den rette skiferen for ditt prosjekt og gi deg råd om installasjon og vedlikehold for å sikre at den varer i mange år.»

Utefliser-av-Lys-Opdalskifer-terrasse-moderne-hytte-_01-1

Oppdal skiferfliser