Møt arkitektene bak prosjektene – Astrid Maria Sætren

Les Modenas portrettserie med interiøreksperter som gir deg gode råd om farger og materialvalg


Astrids turboliv som scenograf,
interiørarkitekt og tenåringsmor.

1. Hvem er du?
Jeg heter Astrid Maria Sætren, er 46 år gammel og bosatt i Oslo. Har nettopp blitt tenåringsmor og jeg storkoser meg. Er utdannet interiørarkitekt ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo, men jeg er ikke en typisk interiørarkitekt. Jeg jobber faktisk mest med scenografi for spillefilm og dramaserier for TV.

2. Hva slags prosjekter jobber du med akkurat nå?

Nå går det mye i film. Er i sluttfasen med NRKs julekalender for 2020 og holder på med en  reklame for et kjent mineralvannmerke. Scenografi blir ekstra viktig når en hel historie skal fortelles på noen sekunder. Har dessuten gjort ferdig en serie reklamefilmer med Foss Bad. Der har jeg jobbet  med alt fra design, farger og materialer til nye baderomløsninger.

Fakta

Navn: Astrid Maria Sætren, 46 år

Sivilstatus: Samboer, to barn

Bosted: Blokkleilighet i Oslo like ved Bogstadvannet

Utdannet: Interiørarkitekt ved Norges Kunst- og håndverksskole

Jobb: Driver som frilans innenfor interiør, design og scenografi

Hobby: Har lite fritid, men liker å løpe i skogen og ta lange skiturer på Norefjell

 

3. Hvordan går du frem når du skal innrede for andre?

Jobben starter med å finne de praktiske løsningene i forhold til boligens utforming og bruk. Det er viktig at boligen blir mest mulig funksjonell for de som skal bo der. Deretter begynner vi å leke med materialer og jeg prøver å finne ut hva kunden vil trives best med. I den prosessen bruker vi moodboards og stemningsbilder. Ikke alle har evne til å formulere med ord hva de liker og det finnes uendelig mange løsninger.

4. Hvis vi sier flis, hva tenker du da?

At flis byr på uendelige muligheter. Vi har fått et utrolig bra utvalg de siste årene. Det passer meg perfekt, fordi flis gir rom for kreativitet og nytenkning. Mange flistyper, f.eks terrazzo, har tidligere vært luksus for de få. I dag har de fleste råd til å leke seg med kvalitetsflis.

Det finnes mange spennende kombinasjoner, f.eks storformat-fliser og småmosaikk. Flis passer ikke bare i kjøkken og bad. Prøv ut keramiske flis på en av stueveggene. Lekkert.

5. Ditt beste tips til hvordan innrede et bad.

Tenk proporsjoner. Du kan forelske deg i en spesiell vask men kanskje er det ikke plass til den. Ta utgangspunkt i eget bad og lag det så proporsjonalt harmonisk som mulig. Tenk funksjon først. Bad er et rom du skal trives i, som gir deg pusterom. Her kan du låse døra og være for deg selv. Sørg for skikkelig lys, som går fra superbright til spamykt. Store speil forstørrer badet og gir romfølelse.

Gjør hva du vil, sa de ansatte på Morgenstern Reklambyrå i Oslo. Astrid skapte et annerledes bad- og toalettanlegg i hvitt og rosa.

Stående, hvite fliser med rosa fuger på vegger

6. Vanligste feil folk gjør?
Folk er for lite modige. De ender opp med interiørløsninger uten sjel, i stedet for å gi boligen det lille ekstra som gjør den personlig. Følg instinktet ditt og velg noe spenstig som du har drømt om. Du er kanskje litt skeptisk i starten, men du kommer til å elske det. Klin litt til.

7. Hva var ideen når du innredet Morgenstern reklamebyrå ?
Jeg har tidligere innredet hele kontorlandskapet deres og vært med og laget mye gøy for Morgenstern. De er litt gærne og her fikk jeg lov å gjøre som jeg ville med badet da det skulle renoveres. Jeg hadde en dialog med Modena for å finne noen spreke flisløsninger. Målet var å finne fram til en ung, fresh og leken stil. Vi endte opp med en fargepalett i rosa og hvitt, med stående terrazzo-aktig flis og rosa fuger. Et stort vindu bringer inn dagslyset. Det ble et bad som gav en wow-effekt.

8. Hvor viktig er trender for deg?
Ulempen med trendene er at de skifter hyppig og fører til kjøpepress. Mange føler de stadig må pusse opp og fornye. Man kan få en følelse av å aldri henge med. Samtidig er trender viktig for oss som jobber med scenografi. De identifiserer ulike epoker og forteller mye om hvilke stemninger og verdier som definerte dem. Når det gjelder interiør og innredning bør man velge holdbare materialer av god kvalitet som kan stå imot trender. Da holder det å bytte ut noen detaljer når man skal fornye.

Lekkert gulv i terrazzo med rosa og grå stein

Et stort vindu bringer inn naturlig lys i badet

Stor speilflate gir romfølelse

Ha det på badet!

En inspirasjonserie hvor interiørarkitekt og produktdesigner, Astrid Maria Sætren, gir deg tips og råd til hvordan du kan gå igang med planlegging og gjennomføring av ditt drømmebad.

Ha det på badet: Episode 1

Inspirasjon til hvordan fornye eller planlegge nytt bad.

Ha det på badet: Episode 2

Hva kan jeg gjøre selv og hva skal jeg overlate til fagfolk?

Ha det på badet: Episode 3

Farger og materialvalg!

Ha det på badet: Episode 4

Møbler og smarte løsninger.

Ha det på badet: Episode 5

Alt ligger i detaljene.

Ha det på badet: Episode 6

Tre helt nye bad, velkommen inn!