Hopp til hovedinnhold

Pene og varige overflater med fliser over kjøkkenbenken

Til tross for at det finnes mange alternativer til hva som kan brukes på arealet over kjøkkenbenken, er fliser fremdeles et populært og svært godt valg.

Inspirasjon
JT_Modena

Til tross for at det finnes mange alternativer til hva som kan brukes på arealet over kjøkkenbenken, er fliser fremdeles et populært og svært godt valg. Det er en rekke grunner til det:

  • Montering av fliser er ganske overkommelig for de fleste
  • Det er et vedlikeholdsvennlig, varig og slitesterkt valg
  • Fliser finnes i en rekke ulike dekorer og farger, og kan monteres i flere ulike mønstre

Når du skal legge fliser over kjøkkenbenken, er det viktig å tenke over et par ting før du starter. For det første kan det være fornuftig å gå for fliser med en forholdsvis glatt overflate, slik at det blir så enkle som mulig å vaske rene for skitt og smuss. Særlig bak koketoppen kan det bli en del fettmerker og smuss fra matlagingen. Det andre du bør tenke på, er å impregnere fugene slik at skitten ikke fester seg til dem. Det er også mulig å velge en fugemasse som har en lukket porestruktur.

Equipe Scale fan Skyblue
Equipe Scale fan Skyblue

Det er også viktig å ha kontroll på underlaget. Fliser skal alltid legges på stabile underlag, og ofte sier vi at underlaget skal være «dødt». Det skal nemlig ikke forekomme bevegelser som gjør at fuger eller fliser kan sprekke opp. Eksempler på døde underlag er gips og mur/betong. Treverk er ikke tilstrekkelig stabilt å legge fliser på. Har du treverk bak kjøkkenbenken, må du først montere gipsplater eller liknende som gir god nok stabilitet.

Hvilket format?

Fliser finnes i en rekke ulike formater, og tradisjonelt har det vært vanlig å velge små formater over kjøkkenbenken, som 10×10 cm eller mindre. I dag ser vi at det er utbredt med rektangulære formater som 6×24 cm eller 10×30 cm, noe som gir flere kreative muligheter med tanke på leggemønster. Blant annet er det populært å flislegge med naturlig overlapp (tilsvarende typisk «mursteinsmønster»). Formater som 30x60cm og 60x60cm er også vanlig der en ønsker et strammere uttrykk.

Større fliser vil gi færre fuger, og slik sett være positivt med tanke på vedlikehold. Samtidig setter ofte store fliser større krav til kompetanse hos den som utfører arbeidet og underlaget flisene skal monteres på. For eksempel kan små ujevnheter i underlaget kan fort skape trøbbel med å få montert store fliser jevnt.

Viktig å planlegge

Når du har valgt fliser, er det på tide å sett i gang, men aller først bør du gjøre noen planleggingsaktiviteter. Du starter med å måle opp veggen og å finne midtpunktet. Da er det forholdsvis enkelt å fordele flisene slik at du får like kapp i hver ende. Det enkleste er ofte å legge ut en rad med fliser på kjøkkenbenken og justere til du blir fornøyd – husk å bruke fugesnor eller fugekryss for å ta høyde for bredden på fugene. Det kan også være en fordel å gjøre samme øvelse for høyden av veggen, men hvis du har overskap spiller det ofte mindre rolle om det ikke blir helt lik bredde øverst og nederst. Overskapene skjuler nemlig øverste rad med fliser.

Bilde

Det andre du bør gjøre er å sjekke at kjøkkenbenken er i vater. Er den i vater, kan du starte med første rad ned mot kjøkkenbenken. Er den ikke i vater, bør du starte med rad nummer to. Da fester du i så fall en lekt som er 100 % i vater der nederste del av rad to skal monteres og starter flisleggingen herfra. Når du er ferdig med hele veggen fjerner du lekten og monterer første rad.

Jobb på små områder

Selve flisleggingen starter med å påføre flislim på veggen. Ikke påfør mer lim enn at du klarer å få på plass flisene før limet begynner å tørke og danne skinn i overflaten. Tørker limet ut, vil ikke flisene få tilstrekkelig heft til limet. Så er det egentlig bare å legge flisene fortløpende helt til du er ferdig. Når du kommer til toppen, kan det hende du må kappe flisene for å få dem til å passe i høyden. Det kan du enten gjøre med vinkesliper, vannsag eller fliskutter.

Så lar du flisene stå til limet har herdet. Hvor lang tid det tar kan variere mellom ulike limtyper, så det er viktig at du sjekker hva som gjelder for det limet du bruker. Du finner informasjon om dette på forpakningen.

Bilde

Deretter er det på tide å fuge med ønsket fugemasse. Før fuging må du sjekke, og eventuelt fjerne limrester som måtte ligge igjen i fugene. Når du fuger er det viktig å påføre fugemassen med fugebrett i diagonale bevegelser over fugene, da det er den beste måten å fylle dem på. Så er det egentlig bare å vaske bort overskytende fugemasse, la det tørke og nyte sluttresultatet. Så fort fugene er tørre, bør du bruke et vaskemiddel som fjerner eventuelle rester og sementslør. Til dette kan du eksempelvis bruke Modena Flis- og natursteinsrens. I områder der det kan forekomme bevegelser, slik som i overgang mellom benkeplate og fliser og i alle flislagte hjørner, må du fuge med silikon. Dette gjøres som regel helt til slutt. Husk å fjerne fug- og limrester som eventuelt ligger i fugen før du påfører silikon.

Enkelt vedlikehold

Når du har fliser over kjøkkenbenken, er det ikke mye vedlikehold som kreves. En god regel er imidlertid at du alltid vasker veggen bak koketoppen etter hver gang du har laget mat. Da er du sikret en fin og ren overflate til enhver tid. Til denne typen vask er det tilstrekkelig å bruke en klut og varmt vann.

Til periodisk vask av flisene anbefaler vi Modena Dagligrent. Den avfetter, rengjør og etterlater en pen og frisk overflate.

Du gjør også lurt i å impregnere fugene før du går i gang med kokkelering og bruk av kjøkkenet. Til dette anbefaler vi Modena skifer- og natursteinsimpregnering. Den pensles på fugene, gjerne i to strøk. Det første strøket skal tørke før du påfører neste strøk. Får du impregneringsvæske på flisene, må dette tørkes av mens det er vått.