Platting med fliser krever solid grunnarbeid

En flislagt platting er et flott syn og dessuten et tilnærmet vedlikeholdsfritt alternativ. Samtidig er det ikke til å komme unna at en perfekt flislagt platting krever ganske mye av den som skal gjøre jobben. Det handler både om selve leggingen og om hvordan du utfører grunnarbeidet.

For grunnarbeidets del er det helt avgjørende at du har en betongsåle som er:

  • Stabil og ikke påvirkes av tele i grunnen
  • Avrettet og med jevn overflate
  • Bygget opp med riktig fall i henhold til flisene du skal legge.

Skal du gjøre arbeidet helt fra bunnen av må du starte med å grave en byggegrop i tilstrekkelig dybde. I prinsippet skal du grave til telefri dybde, men fyller du gropen med ikke-telefarlige masser som pukk er det som regel ikke nødvendig å grave så dypt. Det samme gjelder dersom du markisolerer med trykkfast isolasjon, og i de fleste prosjekter er det vanlig å bruke både markisolasjon og ikke-telefarlige masser.

Gjør du dette på riktig måte kan du komme unna med å grave ut så lite som 30 – 50 cm. Byggegropen bør være noe større enn størrelsen på den ferdige betongsålen, slik at både pukk og markisolasjon stikker et stykke forbi ytterkantene på sålen.

Forskaling og armering

Etter du har fylt byggegropen med pukk og isolasjon bør du sette opp en forskaling. Den skal ha indre mål tilsvarende ferdig størrelse på betongsålen. Det er viktig at forskalingen festes godt slik at den ikke gir etter for vekten av betongen som presser på når den helles på plass.

Inni forskalingen må du legge armeringsnett eller armeringsjern. For selv om betong tåler mye trykk, er den ikke særlig glad i strekk. Ved å armere gjør derimot betongen vesentlig bedre rustet til også å tåle strekk. Når du armerer kan det være lurt å bruke armeringsstoler som sørger for at armeringen løftes litt opp i betongen.

Betongen kommer

Når du er ferdig med forskaling og armering, er det på tide å fylle på med betong. Til mindre arealer kan du alltids blande betong med visp eller tvangsblander, men er det snakk om større arealer bør du bestille betongbil. Det letter deg for mye arbeid og du trenger ikke stresse fullt så mye. Betongkvaliteten du velger bør minimum være B30, men diskuter gjerne dette med produsenten.

Når betongen fylles i forskalingen er det viktig at du er aktiv med å disse betongen for å få ut så mange luftbobler som mulig. Til dette kan du bruke en egen dissestav. Det er selvsagt også viktig å jevne ut overflaten og bygge opp riktig fall.

Når vannet har forsvunnet fra overflaten og du kan gå på betongen samtidig som du setter spor, er det klart for brettskuring. Det mest effektive er å bruke en glattemaskin (ofte kalt helikopter), men på mindre flater kan du også bruke brett og gjøre det manuelt. Etter at du er ferdig bør du dekke til betongen med plast og holde den fuktig en ukes tid. Det bidrar til at betongen ikke tørker for fort og at herdingen blir best mulig.

Når du er ferdig med å støpe må du vente ca. en måned før du starter flisleggingen. Betongen må nemlig få herde ferdig slik at krymping og andre typer spenninger som oppstår under herding ikke lager problemer. Etter herding, men før du starter flisleggingen, bør du også påføre en sementbasert 2-komponent påstrykningsmembran på betongoverflaten. Den tjener to formål:

  • Hindrer opptrekk av fukt og tilsetningsstoffer i betongen som kan føre til kalk- og saltutslag på flisene
  • Gir et glidesjikt mellom betong og lim som gjør at konstruksjonen blir mer fleksibel enn om du limer flisene rett på betong. Dette er viktig for at fliser og fuger skal kunne ekspandere og krympe gjennom året.

Har du allerede en eksisterende betongplatting du vil legge fliser på, slipper du selvsagt det meste av arbeidet vi har vært innom i denne artikkelen. Du gjør imidlertid lurt i å sjekke om:

  • Fallet er tilstrekkelig
  • Overflaten er jevn og avrettet
  • Det finnes er sprekker eller som tyder på svakheter eller teleskader