Slik forbereder du legging av skifer

For mange er en platting med skiferheller og klassiske, hvite utemøbler selve symbolet på sommeridyll. Og faktisk er det ikke så vanskelig å lage sin egen uteplass med skifer. Det krever bare litt svette, en porsjon tålmodighet og et lite utvalg verktøy. Det aller første du starter med er imidlertid grunnarbeidet.

Eksisterende betongplatting

Har du en eksisterende betongplatting kan du lime skiferen direkte på denne med skiferlim. Det er imidlertid viktig at betongen er avrettet og har fall på minimum 1 cm. per meter for at vann skal renne av den. Er ikke betongen avrettet vil du kunne få problemer med å få skiferhellene til å ligge jevnt og du risikerer å måtte bruke mye skiferlim for å kompensere for ujevnheter. Det tar ekstra tid og kan være ganske vanskelig dersom du ikke har erfaring med det.

Bilde fra Minera Skifer

Legging i sand eller subbus

Skifer kan også legges i sand eller subbus. Står du overfor et valg om å støpe et dekke eller å legge skiferen rett i sand eller subbus, vil vi faktisk anbefale sistnevnte. Gjør du arbeidet på riktig måte blir nemlig sluttresultatet like bra, men du sparer deg selv for arbeidet og kostnadene et støpt dekke innebærer. Det er dessuten reversibelt – om behovene skulle endre seg er det enkelt å plukke bort skiferen og tilbakeføre plassen til original stand. Vil du likevel støpe en betongsåle, kan du lese mer om dette i denne artikkelen (lenke til artikkel 4 om grunnarbeider før flislegging).

Når du skal legge skifer i sand eller subbus, må du først fjerne eventuelt gress og det øverste laget med jord. Deretter bør du fylle på et lag med pukk som sørger for drenering og som reduserer risikoen for telehiv. Gravedybde og tykkelse på laget med pukk avhenger av hvor stor fare det er for telehiv der du bor, så dette bør du sjekke ut. Samtidig skal det nevnes at telehiv ikke er det verste som kan skje med en skiferplatting. Når våren kommer og telen går vil skiferen normalt sett legge seg ned i riktig posisjon igjen, og hvis ikke den gjør det kan du alltids justere litt for å få det perfekt.

Etter du har fylt på pukk må du fylle på med sand eller subbus som du faktisk skal legge skiferen i. Det kan være lurt å legge en fiberduk over pukken for å skille massene fra hverandre og forhindre de finkornede massene i øverste lag fra å vaskes ned i pukken. Sanden må jevnes ut så godt som mulig og deretter avrettes av med riktig fall. Også her bør ha fall på minimum 1 cm. per meter for at vannet skal renne av plattingen. For å få riktig fall kan du bruke lirer som legges ned i sanden.

Det kan være lurt å vanne med hageslangen for at den skal bli mer kompakt før du retter av. Til avrettingen kan du bruke en lang rettholt som dras over lirene.