Slik vedlikeholder og vasker du fliser og naturstein innendørs

Ved å velge fliser på innvendige gulv eller vegger, er du sikret pene og varige overflater i lang tid uten at det krever noe særlig vedlikeholdsarbeid. Det er imidlertid verdt å merke seg en del tips for å få maksimal utnyttelse av investeringen.

Rens og impregnering

Skal du legge nye fliser, er det viktig at du gjør det riktig fra starten. Etter du har limt og fuget flisene eller natursteinen, er det viktig å gjøre skikkelig rent. Ofte klarer man ikke å fjerne fuge-, sement- og kalkslør på flisene skikkelig. Dette får du typisk ikke bort med vanlige rengjøringsprodukter, men krever at du bruker spesielle renseprodukter, slik som Modena Naturstein og Flisrens. Denne løser opp kalkslør og kan brukes til flis og fug, betong mm. både innendørs og utendørs. Produktet er basert på naturlig konsentrert organisk syre og er lett å jobbe med.

Når du har renset med naturstein- og flisrensen, er det dessuten smart å impregnere fugene. Har du lagt naturstein, bør også denne impregneres. Med fliser er det stort sett ikke nødvendig å impregnere, med mindre det er snakk om fliser som har polerte overflater. Til dette kan du eksempelvis bruke Modena Skifer- og natursteinsimpregnering. Den er enkel å påføre med rulle, pensel eller lavtrykkssprøyte og danner ingen hinne på underlaget. Dermed unngås fargeforskjell ved impregneringsoverganger. Ved å impregnere med denne, får du dessuten en olje- og vannavvisende overflate som gjør at ulike typer skitt, kalk og humus ikke fester til underlaget. Dermed blir flisene dine lettere å rengjøre.

Impregneringen kan også benyttes på betong og fasader, betongelementer, naturstein, marmor, travertin, granitt, keramikk/fasadekeramikk og sålbenker (betong/skifer).

Daglig og periodisk renhold

Etter å ha gjort en skikkelig jobb med å rense og impregnere flisene, er det ikke så mye som kreves for å holde de flislagte overflatene rene og pene. For det daglige renholdet er normalt ikke nødvendig med mer enn varmt vann og en klut. En god regel er allikevel å tørke eller vaske bort ting som man søler på gulvet eller har sprutet opp på den flislagte kjøkkenveggen så snart som mulig.

For periodisk vask, er det derimot lurt å bruke et rengjøringsmiddel. Vi anbefaler at du bruker et pH-nøytralt rengjøringsmiddel som er beregnet for flislagte overflater, slik som Modena Dagligrent. Det løser effektivt opp fett, skitt og urenheter og etterlater rene, naturlige overflater. Produktet etterlater ingen film, er miljøvennlig og har en behagelig duft. Selv om Dagligrent er spesielt godt egnet for flislagte overflater, kan det også brukes på alle andre vaskbare overflater inne og ute.

Ser du at fugene eller flisene trenger en skikkelig grovrengjøring, kan du bruke Modena naturstein og flisrens. Det er et svært effektivt grovrengjøringsmiddel som blant annet frisker opp fugene slik at de kan bli som nye igjen.

Flekker og søl

Uansett hvor nøye du er, skal det mye til at det ikke kommer en og annen flekk som følge av uhell og søling. Som du sikkert er klar over, er tiden ofte avgjørende for å forhindre at flekkene setter seg. Har du impregnert flisene dine, vil du normalt sett ha litt ekstra tid på deg ettersom impregneringen forhindrer sølet i å trekke raskt inn i underlaget og sette seg skikkelig fast. Impregneringen vil imidlertid ikke stå imot i lange tider, så det er alltid lurt få bort sølet så raskt som mulig uansett. Med lyse fuger er det spesielt viktig å være rask ettersom flekker blir mer synlig her enn på mørke fuger.

Det finnes også flere spesialprodukter som kan brukes for å fjerne ulike typer flekker og søl fra fliser og naturstein, for eksempel olje- og fettfjerningspasta eller rustfjerningspasta. Det er viktig å vite hva slags flekk du har med å gjøre for å velge riktig produkt.

  • Modena Steinimpregnering 1 ltr

    Olje- og vannavvisende impregnering til betong, marmor og naturstein etc. Inn- og utvendig. Beskytter mur- og natursteinsfasader mot frostspreng. Diffusjonsåpen. Kan med fordel benyttes som impregnering til fliser og fuger. Produktet er olje- og vannavvisende og har unike fordeler til bad. Fett og såperester avvises og medvirker dessuten til at kalk og humus ikke fester til underlaget. Lettere rengjøring. Enkel å påføre med rulle, pensel eller lavtrykkssprøyte og danner ingen hinne på underlaget. Dermed unngås fargeforskjell ved impregneringsoverganger. Kan benyttes på følgende: betong og fasader/ betongelementer/ naturstein, marmor, travertin, granitt/ fliser og klinker/ flisefuger og klinkerfuger/ keramikk og fasadekeramikk/ sålbenker (betong/skifer).
  • Modena Naturstein og Flisrens 1 kg

    Et spesielt renseprodukt til flis og fug, betong mm. basert på naturlig konsentrert organisk syre. Lett å jobbe med. Brukes både inne og ute. Fjerner blant annet fugeslør, sementslør og kalkslør på fliser, betong, tegl og andre mineralske underlag. Løser effektivt opp salt/ kalk slør som kan komme ut på betong og teglfasader. Effektiv til periodisk grovrengjøring av flis og fug. Fuger blir som nye igjen! Nedvaskede områder skylles eller moppes godt med vann. Passer meget godt ifbm næringsproduksjon siden rester av produktet ikke blir igjen på overflaten etter nedvask/ skylling. Lett biologisk nedbrytbar uten organiske tensider.  
  • Modena Dagligrent 1 L

    Ph-nøytralt effektivt vaskemiddel til alle typer vaskbare overflater inne og ute. Spesielt egnet for flislagte overflater. Løser effektivt opp fett, skitt og urenheter og etterlater rene, naturlige overflater. Produktet etterlater ingen film. Miljøvennlig med behagelig duft. Spesielt tilpasset for overflater behandlet med Modena Skifer og Naturstein Impregnering.