Slik velger du fliser med riktig sklisikring

Kvalitetsfliser har merkingen du trenger

 

Å velge riktige fliser er ofte et spørsmål om å finne riktig farge og format, men det er minst like viktig at du velger fliser som passer til bruken du har tenkt. Handler du fliser fra en faghandel som Modena blir det veldig mye enklere å se hvilke fliser som egner seg til hvilken bruk. Vi har nemlig valgt å kvalitetsmerke våre fliser for å gjøre det trygt og enkelt for deg å handle.

 

Vår kvalitetsmerking av fliser omfatter en rekke egenskaper. Vi kan blant annet nevne merking som forteller deg hvorvidt de kan brukes på gulv eller vegg, hvor stor slitasjemotstand de har, hvilke variasjoner i farge/struktur i overflate du kan forvente deg, hvor stort vannoppsug det er, og hvorvidt det kan forekomme dimensjonsavvik.

En viktig praktisk faktor, er dessuten hvor sklisikre flisene er. Her er det forholdsvis store variasjoner mellom ulike fliser, og det er ikke nødvendigvis enkelt å ta det riktige valget ved bare å se eller ta på ulike typer fliser.

GROHN Topstone

GROHN Topstone

Klassifiserer etter bruk barfot og med sko

Bransjestandarden skiller mellom hvor sklisikre flisene er dersom du går barfot eller bruker sko. For barfot gjelder følgende:

  • Fliser merket med «A» er de minst sklisikre og egner seg typisk i garderober og andre tørre rom.
  • Fliser merket med «B» er middels sklisikre og kan fint brukes i dusj eller på gulv rundt basseng.
  • Fliser merket med «C» er de mest sklisikre og egner seg for eksempel i trapper som fører ned til vann og skrå bassengkanter.

Slik ser de tre merkingene for barfot sklisikring ut. (Illustrasjon: Modena Fliser)

Når det gjelder sklisikkerhet ved bruk av sko deles flisene inn i fem klasser, fra R9 til R13. Fliser merket R9 er de minst sklisikre og fliser merket R13 er de mest sklisikre. Det er ikke dermed sagt best mulig sklisikkerhet alltid er å foretrekke. Det henger sammen med at flisene blir mer krevende å holde rene jo mer sklisikre de er.

Forskjell på innen- og utendørs bruk

Innendørs i privatboliger kan R9 brukes i de fleste rom. R10 og R11 kan også brukes i mange rom i privatboliger, men egner seg særlig godt i gang og inngangspartier. R12 er på sin side kun anbefalt til inngangspartier. R13 anbefales ikke til innendørs bruk i privatboliger i det hele tatt.

Utendørs egner alle typer seg, med unntak av R9. Vi i anbefaler imidlertid fliser med R11- og R12-merking til utendørs bruk, da de har en god balanse mellom sklisikkerhet og vaskbarhet. R13 kan også brukes utendørs, men kan være vanskelig å holde rene.

Jo høyere tallet er, dess mer sklisikre er flisene. (Illustrasjon: Modena Fliser)

Til utendørs bruk er det også viktig å velge frostsikre fliser, som vil si fliser med et vannoppsug på maksimalt 0,5 %. Denne typen fliser går ofte under betegnelsen Porcellanato. I vårt sortiment har vi merket flisene med en snøkrystall for å signalisere at de er frostsikre. De frostsikre egenskapene er imidlertid ikke nok i seg selv, da det også er svært viktig at de legges med fall og at det er god limdekning. Vi anbefaler alltid dobbeltliming av fliser utendørs, som vil si at du både legger lim på underlaget og på flisen.

Vil du vite mer om vår kvalitetsmerking av fliser, anbefaler vi at du sjekker ut kvalitetsmerking av fliser eller kommer innom en av våre butikker. Vi er opptatt av å gi deg den hjelpen og de rådene du trenger for å få et tilfredsstillende resultat, og jobber alltid for at det skal være trygt å handle hos oss.