Badet er fristedet vårt

Nordmenn elsker den gode spafølelsen på badet og bruker mye penger på å skape den rette stemningen.

– For en del år siden var badet i første rekke et praktisk og teknisk rom, hvor man skulle raskt inn og raskt ut. Når vi renoverer eller bygger baderommet i dag, bygger vi noe mer enn det. Vi bygger et rom hvor man kan være helt seg selv og senke skuldrene.

Det sier J. Tharaldsen, Modenas trendekspert. Hun forteller at stadig flere nordmenn i dag jakter på den gode spafølelsen når de planlegger sitt nye bad.

Viktig rom

En undersøkelse fra analysebyrået YouGov viser at nordmenn som bygger nytt bad, i snitt bruker 220 000 kroner på prosjektet. Sammen med kjøkkenet er badet det rommet i huset man er villig til å bruke aller mest penger på. 

Tallene illustrerer med all tydelighet hvor høyt nordmenn verdsetter et smakfullt og velfungerende bad. Badet er for de fleste av oss et av de mest brukte rommene i huset. Det er her vi møter dagen og det er siste stoppested før vi legger oss. Når vi lukker baderomsdøra har vi et ønske om å få være i fred og i ro og kjenne på følelsen av velvære.

Jorunn sier det er det viktig å planlegge et bad som både er funksjonelt og som man vil trives i.

– På badet vårt er vi er avkledde, sårbare og eksponerte. Når du kommer dit at du våkner om morgenen og opplever at overgangen fra soverommet til baderommet er som å bevege seg fra én komfortsone til en annen, da har du lyktes, sier Tharaldsen.

Farger materialer

Nordmenn flest liker fortsatt nøytral stil, men nå skal det være med organiske undertoner og gjerne litt mørkere fargetoner. Slipt betong, kalkstein og terrazzo med små og store fragmenter er in. Marmoren er blitt modigere, og fremstår med tydeligere og større tegninger og flere farger. De nye nøytralene er alt i fra greige til de dempede fargene av grønn, blått og varm brun.

Flis er det sikreste og mest holdbare valget til våtsoner. Men flere velger å male deler av rommet for å få inn flere farger på badet. En materialmiks av både ulike typer flis og i kombinasjon med andre type overflater, som maling og mikrosement, skaper liv og variasjon. Trenden går mot bruk av lyse treslag, nøktern design, rene linjer og enkelhet. Svakt fargede servanter og toaletter er også en tydelig tendens som kommer mer og mer.

En kombinasjon av fliser og malte flater gjør det mulig å hente inn flere farger eller kanskje skifte stil på badet oftere.

Eksotisk

Ønsker du å ta spafølelsen helt ut, kan du velge en kombinasjon med dypblå fliser, metall og gullfarge i armaturer på dusj og speil og dekor. Eller svarte fliser med lekre svarte detaljer i varmt gull og sorte rammer til dusjdørene og armatur, samt farge på toaletter og servanter.

Armatur i messing og gull, men med en finish som er mer matt, slipt for å skjule fingeravtrykk, såpe og vannsøl kan være tingen. De varme tonene som fins i gull og messing, passer inn i mange ulike innredninger og bidrar til den magiske spafølelsen.

Den såkalte femte veggen på badet er med på å øke spafølelsen. Ved å sette opp en vegg –  f.eks. en hel glassvegg – kan badet få en egen adskilt våtsone som inneholder både dusj og  badekar. En super løsning for barnefamilien!