Tommie Wilhelmsen – Arkitekten som elsker å snu ting på hodet
For den prisbelønte Stavanger-arkitekten Tommie Wilhelmsen (47) betyr et arkitektoppdrag starten på en lang og spennende oppdagelsesferd.
– Det går gjerne fire-fem år fra første kontakt med husbygger til boligen står ferdig. Da har jeg blitt svært godt kjent med familien som skal bo der, og vet mye om preferansene deres og hva slags liv de lever, sier Tommie Wilhelmsen.
Stavanger-arkitekten Tommie Wilhelmsen forteller om sitt forhold til arkitektur og mennesker mens han kjører bil til et av sine mange kundemøter. Wilhelmsen liker «multitasking». Effektiv må man være når man har 20-30 parallelle arkitektsoppdrag på gang. Han har for lengst rukket å gjøre seg kjent som en formsikker og kreativ arkitekt i store deler av landet. Han er spesielt godt kjent for sine spektakulære villaer.
Jeg har en preferanse for mindre stereotypiske former. Jeg vil at en bolig eller en fritidshytte skal ha sitt eget dna. De skal være tilpasset omgivelsene sine og menneskene som bor der. Alle steder og mennesker har sin egenart.
– Jeg jobber bare med hus og hytter, rett og slett fordi jeg synes det er mer gøy. Jeg skjønte tidlig at jeg ikke skulle redde verden. I villaprosjektene kan jeg holde kontrollen. Ting blir som jeg vil ha det, uttalte Wilhelmsen i et intervju med Dagens Næringsliv for en tid tilbake.
Han ble intervjuet i forbindelse med et hytteoppdrag i den sørlandske skjærgård, der han redefinerte det klassiske, hvite sørlandshuset med skråtak. Resultatet var originalt og mildt sagt oppsiktsvekkende.
Tommie Wilhelmsen
Prisbelønt arkitekt fra Stavanger, kjent for sine fantastiske villaer og hytter. Var første deltaker i NRK-serien Arkitektens hjem, hvor han presenterte sin egen bolig. I år er han aktuell med 480 siders arkitekturbok om 53 eneboliger og hytter signert Tommie Wilhelmsen.
Tommie har vunnet flere priser og utmerkelser for sine arbeider. Her er et utvalg:
2016: Nominert til byggeskisseprisen i Bærum for enebolig
2014: Byggeskikkprisen sola kommune for hytte på Tananger.
2013: Kongsberg kommunes arkitekturpris for enebolig
2011: House of the Year-prisen Island for villa Sara
Vil ikke bygge skoesker
Wilhelmsen forteller at han elsker å overraske, og snu ting litt på hodet. Han kan for eksempel finne på å legge gulvbord i taket og trekke vegger med stoff.
– Jeg har en preferanse for mindre stereotypiske former. Jeg vil at en bolig eller en fritidshytte skal ha sitt eget dna. De skal være tilpasset omgivelsene sine og menneskene som bor der. Alle steder og mennesker har sin egenart. Verden har kliss like telefoner i dag. Tenk hvor kjedelig det ville vært om det også var slik med boliger. Vil du bygge et hus som ser ut som ei skoeske, så ikke ring til meg, sier han.
Interessen for å bygge ting begynte da han var liten, i haugen av lekeklosser på stuegulvet hjemme. Etter hvert ble unge Tommie klar for større utfordringer. Han reiste lekehytter av plankerester fra foreldrenes husbygging.
– Jeg var mer fascinert av det å bygge ting enn av farger og innredning. Jeg hadde en dragning mot byggeplasser. Det var vel derfor jeg begynte på arkitektskolen, forteller han.
Kometkarriere
Siden han ble uteksaminert i 2000 har han gjort kometkarriere. Allerede i 2002 startet han firmaet Wilhelmsens Arkitektur, som han driver i dag med tre ansatte.
Han opplever at han hele tiden lærer noe nytt. Spesielt er han opptatt av å forbedre samspillet mellom byggherre og arkitekt.
– Det har tatt lang tid å lære seg prosessen å gjøre oppdragsgiverne til aktive deltakere i byggeprosjektet, men uten at de overtar hele styringen. Det beste samspillet får vi når man har gjensidig tillit og lytter til hverandre. Planleggingsfasen er noe av de mest spennende med jobben, sier han.
Et typisk oppdrag begynner med å kartlegge utbyggers behov og preferanser. Gjennom inngående samtaler om deres hverdagsliv, form og smak, danner han seg et bilde av hvordan boligen bør fungere. Så begynner han å leke med inndeling og form.
– Lys, terreng og omgivelser spiller en viktig rolle i utformingen. Jeg forenkler former og forsøker å gi boligen et unikt preg som reflekterer omgivelsene og menneskene og gir rom ute og inne som man trives i, forteller han.
Badet – et sted for velvære
Mye har forandret seg opp gjennom årene. Spesielt har baderommet fått en helt ny betydning for folk flest. Fra å være et sted hvor man går på do, vasker seg og pusser tenner, er det blitt et rom for rekreasjon og velvære, ifølge Wilhelmsen.
– Mange husbyggere ser for seg badet som husets spa-avdeling. Her skal man slappe av i sitt eget selskap, uten å bli forstyrret. Man plasserer gjerne badet i tilknytning til garderobe, walk-in closet og soverom. De tre funksjonene blir en slags enhet i boligen.
For Wilhelmsen har fliser en naturlig plass på badet, gjerne store formater som gir enkelt renhold. Fliser kommer dag i utrolig mange farger og overflatestrukturer og kan kombineres på ulike måter og med andre materialer for å gi overraskende effekter.
Kvalitetsmaterialer et must
Èn ting Wilhelmsen ikke firer på, er kravet til god kvalitet på alle byggematerialer. Det mener han er avgjørende for et godt resultat. En bolig skal leve lenge og da lønner det seg på sikt å benytte materialer som står seg mot slitasje.
En staselig enebolig på i Lura utenfor Stavanger signert Wilhelmsen, fikk sitt særpreg med materialer fra Modena. Badet er innredet med lyse fliser på gulvet og mørkeblå fliser i storformat på vegg. Blikkfanget på kjøkkenet er en eksklusiv vegg i teglstein.
Utendørs er omgivelsene rundt villaen opparbeidet med teglstein, skiferheller og brostein.
– Jeg er svært godt fornøyd med resultatet. Eierne har fått en villa med særpreg og et uteområde som utnytter den fantastiske utsikten og innbyr til mye tid ute. Jeg kom i mål med et prosjekt jeg er stolt av. Slike opplevelser driver meg videre, sier Wilhelmsen.