Trender 2021

I 2020 så vi at trenden med flerbruksrom og åpne romløsninger fikk fart på seg. Den tradisjonelle separasjonen av rom fungerer dårligere i moderne hjem, og hybride hjem er blitt den nye normalen. Vi skal ha smarte flerbruksrom, der vi ved hjelp av store skyvedører med enkle grep endrer rommenes funksjon. Stuen blir til treningsrom eller hjemmekontor i en fei. Denne trenden vil fortsette og forsterke seg i 2021, med utfordringen å skulle kombinere arbeid og fritid.

Vi ser at bruken av keramiske fliser i allrom er en økende trend i Norge. Dette har vært mer vanlig lengre syd i Europa. Ønsket om gjennomgående materialbruk med sømløse overganger mellom rommene, og behovet for slitesterke, lysekte og vedlikeholdsfrie overflater har medført at bruken av fliser i andre rom enn våtrom er økende.

Aktuelt er også den innebygde antibakterielle teknologien som kun leveres i keramiske fliser. Ikke bare gir det renere overflater, men det reduserer også lukt. Vår økende bevissthet rundt bærekraft og hygiene påvirker industrien til å produsere deretter. Forbrukerne etterspør løsninger som bidrar til enklere renhold og mindre vedlikehold, samt kortreiste bærekraftige produkter. Det er også ønske om å ha autentiske produkter, noe den røffe håndverkstilen med taktile overflater er med på å understreke.

Tekstur i interiørdesign er viktig fordi det påvirker våre sanser, og gir oss følelsen av at materialene er velkomment og mykt. I år vil tekstur være hovedtema for vegger, og her kommer det mange nye produkter på markedet. Stein, terracotta, marmor, dekorfliser, tre-bjelker og treoverflater er effekter som en lett oppnår et taktilt design med.

Marazzi Magnifica

Marazzi Magnifica

Fliselagte skillevegger mellom to soner, og fliselagte søyler som dekor og tilførsel av personlighet i de åpne løsningene, er noe vi vil se en del av fremover. Det forventes en oppblomstring av rustikk terracotta på både vegg og gulv, samt overdådige flisemønstre. Plassbygde benker og bord kledd med både storformat flis og mosaikk er også noe vi vil se mer av.

Når det gjelder keramiske fliser så vil det bli mindre betongdesign og mer naturstein med gylne fargetoner. Spesielt kalkstein vil få en renessanse, og flere produsenter satser stort på dette fremover. Kalksteins har et mykt uttrykk, og skal gjerne ha skallfragmenter fra marine organismer eller karakteristiske årer.

Kubebord av marmor er noe som trender. Her er det muligheter for å skreddersy sine egne møbler. Vi ser også at fliser går igjen som et viktig designelement på møbler, kjøkkenbenker og fronter på kjøkken.

Kubebord av marmor er noe som trender. Her er det muligheter for å skreddersy sine egne møbler. Vi ser også at fliser går igjen som et viktig designelement på møbler, kjøkkenbenker og fronter på kjøkken.

Hva med badet?

Det skal ikke lenger bare være stramme linjer på badet. Nå skal vi ta inn de myke formene også her. Trenden med buede og fliselagte vegger i dusj eller bak servant er sterkt voksende over hele verden. Her kommer også naturlig inn en økt bruk av mosaikk. Fra å være brukt ukritisk som dekorstriper på vegger, skal den nå tilbake i utstrakt selvbevisst bruk på hele vegger og gjerne også i taket.

Mosaikken er også et motsvar til den økte bruken av storformat vi har sett over en tid. Det skal mikses mellom store fliser på gulv og små fliser på vegg. Det er også et tegn på designerens ønske om større materialfrihet hvor alt er lov og alt bør være tilgjengelig. Mosaikken skal gjerne være helt ensfargede og kvadratiske eller rektangulære. I 2019 var 60- og 70-talls trenden det mange søkte inspirasjon fra. Nå ser vi resultatet av en mer forfinet og modernisert 60- og 70-talls stil. Enkelte produkter som buede keramiske fliser og stavmosaikk er gode eksempler på dette.

Trend 2021

Se noen utvalgte produkter her

Les mer om Terracotta her