Vedlikehold utegulv

Ta vare på utegulvet

Etter å ha brukt både tid og penger en helt ny platting med skiferheller, fliser eller systemgulv, har du trolig lyst til at det nylagte utseendet skal holde så lenge som mulig. Det er ikke spesielt vanskelig, ettersom alle disse utegulvene er forholdsvis vedlikeholdsvennlige. For at det skal bli enklest mulig å holde plattingen ren, gjør du imidlertid lurt i å impregnere og påføre på en beskyttelse mot alger og grønske.

Underlaget må være rent

Før du setter i gang med impregnering og beskyttelse, er det helt avgjørende at underlaget er rent. Har du nettopp lagt en ny platting med fliser eller skiferheller som er limt til betong, må du få bort rester av sement og fugemasse. Gjøres ikke dette risikerer du at fugerester sitter igjen i overflaten, som igjen trekker til seg mye skitt, og gjør videre vedlikehold vanskelig.

Dessuten vil det ofte ligge igjen et slør av rester, og impregnerer du over dette risikerer du dårligere binding mellom impregneringen og underlaget. I tillegg vil du på sett og vis forsegle sløret og gjøre at plattingen oppfattes som skitten.

For å unngå dette bør du bruke et rensemiddel som Desalin C på nye plattinger. Det er et spesialrenseprodukt til flis og fug, betong m.m. som er basert på naturlig konsentrert organisk syre. Det påføres med kost, rulle eller sprøyte og skal virke i 2-3 minutter før du skrubber/vasker med en skurepad eller stiv børste. Deretter spyler du med rikelige mengder rent vann for å nøytralisere og få bort syren. Spyler du ikke godt nok kan du risikere at syren blir liggende igjen og tære på kalken som finnes naturlig i fugemasse og naturstein.

Eksisterende plattinger som skal impregneres må også rengjøres før du setter i gang. Her anbefaler vi å bruke Desalin AM, som er effektiv mot ting som alger, grønske og sopp. Desalin AM påføres i blandingsforhold 1:5 med lavtrykkssprøyte, kost eller rulle og skal virke i minst 24 timer før du vasker. Har du salt- eller kalkutslag på plattingen kan du også bruke Desalin C for å få bort dette før du impregnerer.

Desalin C kan også brukes om du sliter med salt- og kalkutslag generelt, men vær klar over at du kun kurerer symptomet. Utslagene kommer nemlig av at fukt og tilsetningsstoffer i betongsålen trekker opp og ut i fugene, og kan egentlig bare forhindres ved å ha en 2-komponent-påstrykningsmembran mellom betongoverflaten og flisene eller skiferhellene. Det er såpass mye jobb på en eksisterende platting at det trolig er bedre å ta en grundig vask når utslagene viser seg.

Impregnering og beskyttelse

Med et rent underlag som utgangspunkt, kan du følge samme fremgangsmåte for impregnering og beskyttelse av både nylagte og eldre plattinger med fliser eller skiferheller.

For å impregnere anbefaler vi at du bruker Surfapore M, som er en  olje- og vannavvisende impregnering til betong-, marmor- og naturstein. Den er diffusjonsåpen og etterlater ingen hinne på overflaten. At den er diffusjonsåpen betyr at den slipper ut fukt fra underlaget. Etter du har impregnert bør du påføre et middel som gir plattingen en preventiv og langvarig beskyttelse mot grønske, alger og sopp. Til dette kan du bruke Desalin AM.

Fliser kan også impregneres med Surfapore M, men behovet er avhengig av hva slags fliser du har valgt. En del fliser er såpass tette at impregnering ikke er nødvendig, mens andre har mer porer der skitt kan få feste. Overflatestrukturen har også en del å si. Er du usikker på om dine fliser bør impregneres, anbefaler vi at du tar kontakt med oss i Modena for å avklare behovet.

Uansett hvilke fliser du har, skal du imidlertid alltid være obs på fugene. Vi anbefaler å impregnere dem med Surfapore M og deretter påføre Desalin AM på hele plattingen for en preventiv og langvarig effekt mot alger, grønske osv. Står du på trappene til å gjennomføre et flisleggingsprosjekt bør du dessuten vurdere å bruke vannfast fugemasse. Den slipper ikke fukt ned i fugene og bidrar til enklere vedlikehold.

Vedlikehold av systemgulv

Er du en av dem som er så smart at du vurderer å montere, eller allerede har montert et systemgulv med pidestaller og flisheller? I tillegg til at det er enkelt å gjøre selv og kan monteres på mange typer underlag, er det også et godt valg med tanke på vedlikehold.

Det henger både sammen med at flishellene har en svært tett overflate og at fugene er åpne. Den tette overflaten gir liten mulighet for at skitt kan feste seg og de åpne fugene gjør at du ikke trenger å tenke på rengjøring eller vedlikehold av fuger. Likevel anbefaler vi å bruke Desalin AM også på systemgulv. Da får du en ekstra barriere som hindrer at skitt setter seg fast, det gir en selvrensende effekt og gjør jobben enklere når du faktisk trenger å vaske.

Vi anbefaler også at du løfter bort noen flisheller for å kunne spyle under systemgulvet en gang i året.

Vask på riktig måte

Høytrykksspyleren er et kjært hjelpemiddel for mange når utendørsvasken skal gjøres. Har du skifer eller fliser tåler de fint å bli vasket med høytrykkspyler, men du bør være varsom med fugene. Spyler du for nært og med for høyt trykk, risikerer du rett og slett å skade eller ødelegge dem. Betongheller bør heller ikke spyles på denne måten da overflaten vil bli svakere og mer mottakelig for skitt og begroing på sikt

Skal du vaske med høytrykksspyler, er det med andre ord viktig å holde god avstand og justere ned trykket hvis det er mulig. Det tryggeste og mest skånsomme er imidlertid å bruke vanlig hageslange og kost på plattinger med fuger. På et systemgulv er det greit å bruke høytrykksspyler da det ikke finnes en eneste fuge i gulvet som kan ta skade.

I mange tilfeller holder det å rengjøre både fliser, skiferheller og systemgulv med rent vann. Ser du at plattingen er synlig skitten, bør du derimot vurdere å bruke spesialsåpe. Velg et Ph-nøytralt vaskemiddel som gjør rent uten å etterlate såpefilm på overflaten, for eksempel Dagligrent.

Flekker og søl

Uansett hvor nøye du er, skal det mye til at det ikke kommer en og annen flekk som følge av uhell og søling. Som du sikkert er klar over, er tiden ofte avgjørende for å forhindre at flekkene setter seg. Har du impregnert utegulvet ditt vil du normalt sett ha litt ekstra tid på deg ettersom impregneringen forhindrer sølet i å trekke raskt inn i underlaget og sette seg skikkelig fast. Impregneringen vil imidlertid ikke stå imot i lange tider, så det er alltid lurt få bort sølet så raskt som mulig uansett.

Det finnes også flere spesialprodukter som kan brukes for å fjerne ulike typer flekker og søl fra fliser og naturstein, for eksempel olje- og fettfjerningspasta eller rustfjerningspasta. Det er viktig å vite hva slags flekk du har med å gjøre for å velge riktig produkt, så ta gjerne kontakt med oss i Modena for å finne ut hvilket produkt som egner seg i akkurat ditt tilfelle.