Utegulv uten et eneste terrassebord

Hvis du leser eller hører ordet platting, er vi ganske sikre på at du ser for deg en trekonstruksjon med bjelker og terrassebord. Men det trenger ikke nødvendigvis å være slik, for i ordets rette forstand er ikke en platting noe mer enn et utegulv som ligger direkte på bakken eller lavt over terreng. Dermed er det selvsagt fritt frem for å lage den i mange andre materialer enn treverk. I denne artikkelen ser vi nærmere på tre ulike produkter som gir plattingen et helt annet uttrykk enn du får med terrassebord

Skifer

Skifer er et tradisjonsrikt og naturlig materiale som gir et eksklusivt utseende på en hvilken som helst platting, men finnes også som tråkkheller som kan brukes til å lage gangveier og stier i hagen.

Skifer er dessuten forholdsvis vedlikeholdsfritt, og det holder stort sett med en årlig vask. Impregnerer du hellene reduseres risikoen for at skitt og søl trekker ned i dem, samt at de blir enklere å rengjøre. I noen tilfeller må du kanskje også justere en og annen helle etter at vinteren har sluppet taket.

Det enkleste for selvbyggeren er å legge skifer løst i subbus eller sand da det gir deg all verdens tid til å foreta tilpasninger og justeringer underveis eller etter at plattingen er ferdig. Har du en støpt platting fra før av kan du også å lime skiferen til denne.

Fliser

Fliser er noe de fleste gjerne forbinder med baderom og inngangspartier – og kanskje uteområder i land på sydligere breddegrader. Det er imidlertid ingenting i veien for å bruke det til plattinger her nord også. Med fliser får du nemlig stort utvalg både når det gjelder format og utseende, samtidig som det er et vedlikeholdsvennlig alternativ som holder i årevis uten at du trenger å foreta deg noe annet enn en årlig vask.

Skal du legge fliser er det imidlertid viktig å være klar over at det stiller forholdsvis store krav til både kvaliteten på underlaget og utførelsen av selve arbeidet. Jo større fliser du legger, jo viktigere er dette. Skal du legge fliser i størrelser over 30×30 cm. og ikke har særlig erfaring med flislegging, bør du absolutt vurdere å leie inn fagfolk til å gjøre jobben. Utfordringene handler om to ting:

  • Det kan være vanskelig å få store fliser til å ligge jevnt
  • Det er krevende å lime dem korrekt, slik at du får et varig gulv som motstår frostspreng og fare for at flisene sprekker om vinteren

Systemgulv


Både fliser og skifer er kjente produkter som de fleste har et forhold til. Det samme kan neppe sies om det vil kaller for systemgulv. Her snakker vi nemlig om 2 cm. tykke flisheller som monteres på pidestaller (bein) i hardplast. Pidestallene finnes både i faste og justerbare høyder, samt egne utgaver som kan jevne ut opp til 5 % fall. Det finnes også egne løsninger for avstand til eksisterende vegger og vertikal montering for å skjule pidestallene i konstruksjonen. Sistnevnte brukes gjerne der det er nivåforskjeller på plattingen.

Et systemgulv kan monteres på alle typer faste og stabile underlag som terrasser, støpte dekker og liknende, men hellene kan også legges rett i grus eller sand på samme måte som skifer. Dermed kan du for eksempel lage gangveier i hagen med de samme flishellene som du bruker til plattingen.

Det er mange fordeler ved å gå for et systemgulv. Vi kan blant annet nevne at det:

  • Er raskt og enkelt å montere/demontere
  • Eliminerer risikoen for frostspreng da vann dreneres i åpne fuger mellom hellene
  • Er en lett og luftig konstruksjon der du også kan skjule elektriske kabler for fremføring av strøm til uteområdene
  • Lett å legge/montere på egenhånd