Uteromstrender 2021

Usikkerhet rundt pandemien gjør at staycation også i år er aktuelt. Men vi går enda grundigere til verks med våre uterom enn tidligere, og behovet for utflukter i egen hage setter preg på designet.

Trend-institutter melder om forbrukerens «corona-hevn». Om vi ikke klarer å reise til Middelhavet, så skal vi sannelig få skapt sydhavsvibber her i nord! Vi skal skape opplevelser i egen hage, som for eksempel en liten reise på stier mellom blomsterbed og selvdyrkede grønnsaker. Noen ønsker både lounge og palmesus mens de flyter på luftmadrass i eget basseng, andre skaper orangerier for å forlenge utesesongen og sikre seg for regnværsdager. Utekjøkkenet blir stadig mer avansert, og vi prioriterer plass for middager med storfamilien med selvdyrket frukt og grønnsaker.

Opplevelser skapes som følge av variasjon i materialer, soner på ulike nivåer, frodige vekster og aktiviteter. Dette er trendene som vil være toneangivende innen form og miljø i år.

Tekstur og buede former

Vi vil se en vending fra den typiske lineære og moderne by-hagen, til noe villere og mer «krøllete». Buede former virker mer naturlige i et hagemiljø. I designet ligger også mer mønster og tekstur. Bruk av grusplanting for å skape myke og jevne overganger mellom plantesoner og hardt dekke. Vi vil bevege oss bort fra vanlig formatert belegning, og vi vil se en miks av ulike byggematerialer for å få frem mer tekstur. Bruk av modulære heller vil også øke i bruk.

Teksturer skapes av å mikse ulike materialer og formater.

Basseng

Det kan være større svømmebasseng med store palmer og oliventrær for å skape sydlige omgivelser, gjerne med tilhørende luksuslounge, eller gjerne også mindre plaskebasseng som minner om et lite tjern. Uansett vil bruken av vann skape liv og bevegelse i hagen. Bassengene vil gå mot dypere blått vann, og skal gjerne rammes inn med keramisk flis med tre- eller natursteinsutseende.

Basseng med flisheller

Orangeri

Vi bruker våre drivhus til både dyrking og opphold. Dette gjøre at vi ser større drivhus enn tidligere. Drivhusene blir innredet med møbler for avslapning, samtidig som vi med større fokus på miljø og organisk matproduksjon, gjerne vil lære våre barn om dyrking av egen mat.

Det nye oppholdsrommet ute

Ute, men fortsatt inne

Den hemmelighetsfulle hagen

En hage som innbyr til oppdagerferd og lek. Med integrerte leker i hageoppsettet som sandkasser, hengekøyer, balansebjelker, klatrestativer og til og med små dyrelivsdammer. Det skal være små lommer mellom vekster til å gjemme seg bort i. En økende trend er også å bygge sitteplasser rundt et stort tre.

Den hemmelighetsfulle hagen

Ulike nivåer

Det finnes knapt en hage som ikke inkluderer et trinn. Nå skal vi ikke jevne ut hagen til et plan, men forme den etter det naturlige terrenget. Terrassering er den optimale måten å takle nivåendringer på, og gjør upraktiske skråninger til brukbare arealer. Ulike nivåer hjelper til med å sone områder, og gir en fantastisk mulighet til å leke med materialer. Terrassering skaper fokuspunkter og en følelse av reise og oppdagelse. Planting egner seg også til splittede nivåer. Å ha innebygde blomsterbed i forskjellige høyder, sikrer at planting kan utformes for å fylle alle synsfelt.

Terrassering med fliseheller